2023-09-25

JBK FICK NÖJA SIG MED EN POÄNG

3′ 0-1 William Nyman
13′ 1-1 Sami Karjalainen

Publik: 59

Matchprotokoll

I lördags hade JBK sin sista match för säsongen vart man reser med buss, när det var dags för en ny match på Castrén i Uleåborg, för motståndet stod JS Hercules. Hercules spelade man ju premiären mot i Tellushallen, då var det klar klasskillnad och JBK vann med hela 8-1. Hercules har precis som JBK haft en svår säsong och inte fått resultaten med sig, men i föregående match vann man 2-0 i Kuopio mot Elo, vilket gav dom lite andrum i kampen för en plats i Kakkonen också för nästa säsong. Jaro hade match på samma gång, så man hade med sig endast Axel Sandstedt, målet vaktades igen av Hannes Käldström.

Bra start på matchen igen, Carl Strang spelar vidare till William Nyman som driver inåt, och skjuter in bollen vid främre stolpen, bara tre minuter spelade. Men bara tio minuter senare och matchen var kvitterad. En lång boll till Sami Karjalainen som tar bra emot bollen, och placerar in den i bortre hörnet. Resten av första halvleken skapade inte JBK speciellt mycket i anfallsväg, riktigt vassa målchanser hade inte Hercules heller.
Desto gamlare matchen blev, desto mer tog JBK över spelet och jagade ett ledningsmål. Man lyfte upp fler spelare, och skapade också chanser. I den 88 minuten hade man bollen i mål också när Rasmus Korkea-Aho nickade fint in den, men domaren såg en foul strax innan målet, och målet blev inte godkänt. I samma situation fick tränaren Carl-August Löf sitt andra gula kort för dagen också. Så oavgjort slutade matchen.

Var ett mycket besviket lag i omklädningsrummet efter matchen, man gav verkligen allt och viljan fanns där att vinna, men det räckte inte riktigt. Nu är ju situationen den att allt är inte i egna händer längre, JBK är kvar på en sista plats i tabellen med 12p, Kuopion Elo (som senare samma dag överraskade GBK hemma med 2-0) på 15p. Kommer man på en 11 plats hamnar man att jämföra med grupp A och B vem av 11 placerade lagen som hade mest poäng, för det laget stannar kvar i Kakkonen. Ännu finns det möjligheter, två matcher kvar att spela.

JBK spelar sin följande, och sista hemmamatch, nu inkommande lördag 1 oktober mot Kuopion Elo, matchen börjar redan 14:00 på Centralplan!

2023-09-17

JBK TOG INTE VARA PÅ CHANSERNA

11′ 1-0 Rasmus Korkea-Aho
23′ 1-1 Självmål
53′ 1-2 Samir Isanovic
89′ 1-3 Samir Isanovic

Publik: 108

Matchprotokoll

I lördags var det dags igen för match på Centralplanen, i ett lite regningt väder. Efter matchen mot FC Vaajakoski hade man ju en lång resa till Lappland för att möta RoPS förra helgen, den matchen var ganska snabbt över efter att RoPS gjorde 3-0 efter 24 minuter, till slut en 4-0 förlust att komma hem med. Matchen i Närpes mot Kraft var ju den senaste matchen som JBK vann, då man spelade en mycket bra match och tog hem poängen efter en 2-0 seger. Den segern har man dock inte kunnat bygga på, utan man har spelat nio matcher utan vinst sedan det, och bara matchen hemma mot FC Vaajakoski har slutat med poäng. Så läget i tabellen börjar ju se lite jobbigt ut, alla chanser finns ännu att ändra riktning på skutan och klara kontraktet för säsongen 2024 i Division 2. Från FF Jaro hade man med sig Benjamin Sandnäs och Axel Sandstedt, Hannes Käldström vaktade målet för dagen. Närpes har också förstärkt laget under hösten, 21 årige Teemu Hytönen har kommit in på lån från Veikkausliiga-laget VPS.

Allt började bra för JBK, man skapade någon chans i början av matchen, och i den 11 minuten gick man i ledningen också när Carl Strang hittade Rasmus Korkea-Aho med ett lågt inlägg framför målet som avslutade säkert. I den 23 minuten kommer en sekvens som lämnade och “harma” JBK bänken. Först en situation som skulle ha kunnat vara en foul på JBK:s spelare, i sekvensen senare såg det ut som att bollen skulle ha varit utanför sidlinjen strax vid JBK:s bänk, Kraft kommer åt till sist att spela in bollen till mål var Anton Kass oturligt rensar bort bollen i Hannes Käldström, och ett snöpligt självmål är faktum.
Åtta minuter var spelade av den andra halvleken när en Kraft spelare gav press åt JBK:s rutinerade Robin Söderholm, som dock tappade bollen och dom gulklädda kunde avancera in mot i boxen, en pass in till mål var Samir Isanovic sprang in bollen. Bara ett par minuter senare hade Nedim Ibric ett skott i stolpen också. I den 74 minuten tog Markus Nordman sitt andra gula kort, och fick lämna planen i förtid. Mot slutet lyfte JBK upp bla. Joakim Häggblom, och det började bli en hel del långa bollar, men man hittade inte luckor i Krafts försvar trots en man mer, några halvchanser (?) skapade man, men det var inte tillräckligt. Så i den 89 minuten kom Samir Isanovic förbi Walter Moore, och kunde trots en ganska snäv vinkel lägga in bollen bakom Hannes Käldström.

I tabellen ser det ut så nu att JBK är på en 12 plats med 11 poäng, Kuopion Elo följande med 12 poäng, Hercules vann under lördagen mot just Elo i Kuopio och har nu 18 poäng. Ännu möter man ju Hercules i Uleåborg och Elo hemma, sista matchen i Karleby mot GBK. Men nu krävs det resultat, räcker inte med att “spela okej” längre.

Följande match är ju som sagt i Uleåborg mot Hercules, ett lag som man ju vann med hela 8-1 i premiären i Tellushallen. Matchen spelas inkommande lördag 23 september med start 16:00 på Castrén.

2023-09-04

EN POÄNG I SVÄNGIG MATCH

12′ 1-0 Benjamin Sandnäs
21′ 2-0 Albin Björkskog
28′ 2-1 Saboor Salim
47′ 3-1 Rasmus Korke-Aho (straff)
71′ 3-2 Matias Sarlin
76′ 3-3 Matias Sarlin
81′ 3-4 Matias Sarlin
84′ 4-4 Rasmus Korkea-Aho

Publik:116

Highlights

Matchprotokoll

I söndags var det dags för match igen på Centralplan när man hade besök av FC Vaajakoski från Jyväskylä. Matchen i Jyväskylä slutade ju 0-0, en match där man fick kriga ordentligt och hade också chans att göra mål själv och ta hem en seger. Sedan det förlorade FC Vaajakoski 1-0 i Uleåborg mot OLS, men efter det har man vunnit sju matcher och spelat oavgjort mot KuPS Akatemia som också kämpar i toppen av tabellen, och i ingen av matcherna har man släppt in fler än ett mål. JBK har ju efter matchen mot OTP spelat två matcher, 2-1 förlust hemma mot KuPS Akatemia och i Torneå blev det också en 2-1 förlust. Mer skadebekymmer har man också fått när Benjamin Östman skadade handleden såpass illa i Torneå att hans säsong är över. Men på samma gång har ju Joakim Häggblom och rutinerade Robin Söderholm anslutit till JBK, Rasmus Korkea-Aho kommer också att spela resterande säsongen med JBK, så var det tänkt med Benjamin Östman också. FC Vaajakoskis mediateam var på plats och matchen visades på Ruutu.

Första målet kom till JBK, fint uppbyggt anfall var Axel Sandstedt passade till Benjamin Sandnäs som sprang mellan två försvarare och lyfte in bollen. Innan målet hade FC Vaajakoski två chanser att göra mål, men lyckades inte. Bara nio minuter senare var det dags igen, Rasmus Korkea-Aho lade bollen i djupet åt Albin Björkskog som med sin snabbhet var först på bollen, och efter ett halvt friläge så kunde han placera lugnt in bollen. Strax senare så reducerade FC Vaajakoski, ett mål som aldrig borde ha blivit godkänt pga offside. Det var Viljami Suikkonen och Matias Sarlin som avancerade längs höger kanten, Matias Sarlin fick tillbakas bollen i straffområdet, bollen in mot mål var Saboor Salim kunde lägge in den från två meter, dock var Hannes Käldström högre uppe än Saboor Salim, och således var han i offside, men i stundens hetta såg domarna situationen annorlunda.
Bara 20 sekunder in i den andra halvleken får JBK en straff efter hans i straffområdet, Rasmus Korkea-Aho tog hand om straffen, bollen till höger och målvakten hoppade åt vänster, och ställningen var 3-1. Sedan hade både Rasmus Korkea-Aho och Antti Voutilainen för gästerna ett mycket bra läge att göra matchens femte mål, men avslutet var inte tillräckligt bra. I den 71 minuten startade kaptenen Matias Sarlin sin egen show. Först en frispark från c. 35 meter som Miska Verkko lyfter in i boxen, Matias Sarlin var först på bollen med huvudet och bollen i mål. Strax senare hade JBK chans att öka sin ledning, Robin Söderholm avancerade med bollen, lyfter den bakom FC Vaajakoskis försvarslinje perfekt åt Isak Löv, men hans avslut går tätt förbi stolpen. I följande anfall kvitterade FC Vaajakoski, Benno Hanslian med en låg boll i boxen som Matias Sarlin styrde i mål. I minut 81 var det dags för Matias Sarlin igen, fick bollen ute till höger, sökte läge för skott med vänstern, JBK kunde inte täcka bort hans ytor ordentligt utan bollen satt i nedre hörnet och FC Vaajakoski hade vänt på steken på tio minuter. Men JBK är inte ett lag som viker sig ner! Benjamin Sandnäs kämpade fint först på mittfältet och stal bollen till JBK med en tackling, Adrian Nyfelt hittade sedan Rasmus Korkea-Aho i djupet som lyfte bollen över Antto Mikkonen, och ställningen var 4-4. På övertid hade Matias Sarlin chansen att göra ännu ett fjärde mål, men hans försök från volley efter Hannes Käldströms räddning gick över.

Varkendera lagen är väl knappast helt nöjd med resultatet, JBK söker ännu efter en seger, och med fyra mål borde det ju ofta räcka till tre poäng. Kampen för en plats i Division 2 för nästa säsong fortsätter!

Följande match spelas långt borta i Rovaniemi, lördagen 9.9. 16:00 spelar man mot lokala bollklubben RoPS.

2023-08-14

OTP BESTRAFFADE JBK

28′ 1-0 Alexander Jibrin
40′ 1-1 Albin Björkskog
54′ 2-1 Benjamin Simsek
56′ 2-2 Benjamin Östman
57′ 3-2 Daniel-Kristian Säily
89′ 4-2 Michael Ibiyomi (straff)
90′ 5-2 Michael Ibiyomi

Publik: 41

Matchprotokoll

I lördags hade JBK sin andra match för säsongen i Uleåborg, när man mötte Oulun Työväen Pallo, alltså OTP. Hemmamatchen som spelades i slutet på maj slutade ju 2-2 efter en relativt sen kvittering av JBK efter att man tappat en 1-0 till 1-2 på några få minuter. Från FF Jaro hade man med sig i truppen Albin Björkskog, Marcel Wargh som spelade sin första match med JBK denna säsong, det samma gällde Hannes Käldström som vaktade målet, Benjamin Sandnäs, Benjamin Östman, Anton Strömbäck och Rasmus Korkea-Aho.

Första målet kom efter drygt en halv timmes spel, Alexander Jibrin fick nicka in ett inlägg, från OTP:s första ordentliga chans man skapade. JBK var bra med i matchen under den första halvtimmen. Och en kvittering såg man med 5 minuter kvar av halvleken, Carl Strang och Albin Björkskog spelade fint tillsammans, Albin avancerade längs sin kant, fintade bort en motståndare och lade bollen behärskat i mål.

I den andra halvleken blev det tre väldigt innehållsrika minuter. Till först gick OTP i ledningen igen efter en turlig studs från JBK-spelare som ledde till att Benjamin Simsek fick ett fritt läge och kunde lägga bollen bakom Hannes Käldström. Bara två minuter senare så vrickade Benjamin Östman in bollen med ryggen mot målet, ett överraskande skott för målvakten Joonatan Ritola som inte var med i situationen, skottet var inte helt otagbart trots allt. Men bara sekunder senare var ställningen 3-2, ett mål av Daniel-Kristian Säily. Mot slutet av matchen började JBK lyfta upp sitt lag i hopp om en ny kvittering, men som det brukar gå då ibland så straffade det sig. Adam Landén gled in i situationen som uppstod i egna boxen, med den följden att det blev straff, Michael Ibiyomi som nyss hade kommit in var säkerheten själv från straffpunkten. I matchens sista händelse kunde samma Michael Ibiyomi fastställa slutresultatet ännu.

Ännu en match av JBK som skulle ha kunnat sluta med poäng för JBK, men det ville sig inte, och man blev hårt bestraffade när man var som mest sårbara. Man hade också en väldigt god chans att gå i ledningen i början av den andra halvleken, men avslutet mitt på målvakten från nära håll.

Följande match för JBK spelas inkommande lördag 19 augusti med start 16:00, då är det KuPS Akatemia som kommer på besök, ett lag man aldrig tidigare sett i Jakobstad.

2023-08-06

VASA IFK FOR IVÄG MED POÄNGEN FRÅN CENTRALPLAN

28′ 0-1 Shkelqim Xhosa
39′ 0-2 Shkelqim Xhosa
81′ 0-3 Willy Wulff

Publik: 188

Matchprotokoll

I lördags var det dags för match på Centralplanens gräs igen, när man hade gäster från Vasa i form av Vasa IFK. Vasa IFK som hade en bra säsong ifjol, och slutade andra bakom JJK. Men denna säsong har det inte gått riktigt på samma vis, utan man ligger på en åttonde plats i en relativt jämn tabell. I Vasa IFK:s öppning fanns Viktor Strömbäck som har många säsonger bakom sig i JBK också. Från FF Jaro hade JBK till denna match fått ett gäng spelare, två som många på läktaren säkert var intresserade av att se också när Severi Kähkönen och Albin Björkskog var med JBK för att få lite minuter efter sina skador. Med fanns också Joas Snellman som vaktade målet, Rasmus Korkea-Aho, Benjamin Sandnäs och Benjamin Östman. En ny spelare fanns också i leden, när Elias Machaal har anslutit på lån från SJK Akatemia, precis som förra säsongen vid samma tidpunkt. Denna säsong har det främst blivit matcher med SJK Akatemia/2 i Division 3. Teemu Järvenlahti som spelat med JBK hela säsongen skadade sitt knä såpass illa i Uleåborg mot OLS att hans säsong är tyvärr över. Vasa IFK:s fans har ju under säsongen visat fram fötterna både på hemma och bortaplan, men på Centralplan så var dom till allas överraskning inte på plats.

Matchens första mål kom efter drygt en halvtimmes spel, Joas Snellman kommer ut från sitt mål, men Shkelqim Xhosa kommer mellan och lyfter bollen i mål. Vasa IFK:s andra mål kom endast tio minuter senare, det var en lång utspark av Vasa IFK:s målvakt Teemu Muurinen som studsade passligt för Shkelqim Xhosa som med en liten akrobatisk lyftning kunde överlista Joas Snellman.
Så hamnade JBK att jaga både reducering och kvittering i den andra halvleken, men man fick nog inte riktigt igång sitt spel ordentligt under hela matchen egentligen. Man hade svårt att komma till goda chanser för att göra mål. Tio minuter innan slut kunde Willy Wulff lägga den sista spiken i JBK:s kista med sitt välplacerade skott.

Följande match är igen på Castrén i Uleåborg, inkommande lördag med start 14:00, då är det OTP som står för motståndet.

20-23-07-31

JBK UTAN CHANS MOT OLS

45′ 1-0 Narit Sarkkinen
49′ 2-0 Eemil Merikanto
73′ 3-0 Danila Bulgakov
83′ 4-0 Danila Bulgakov
90′ 5-0 Henry Mäkäräinen

Publik: 115

Matchprotokoll

På söndagen hade JBK sin första match av tre stycken i Uleåborg när man mötte nuvarande serieledaren OLS, som ju är AC Oulus akademi, gula och blåa färgerna är ett minne blott numera. Första laget som man möter en andra gång denna säsong. Första matchen spelades ju i Tellushallen och slutade slutligen 3-3 efter en sen kvittering av JBK. Precis som JBK har ju OLS ett väldigt ungtt lag, kryddat med väldigt rutinerade Rafael Scapini De Almeida, mer känd som Rafinha. Över 250 matcher i Veikkausliiga, spelat också nästan 130 matcher med Belgiska Gent. 41 år idag. JBK hade från FF Jaro i denna match fått med sig Benjamin Sandnäs, Axel Sandstedt, Benjamin Östman och Anton Strömbäck som var tillbaka igen från sin skada, och blev också inkallad på snabb varsel efter att Rasmus Korkea-Aho blivt sjuk. Med fanns också Teemu Järvenlahti som varit på ett tillsvidare lån i JBK sedan säsongen började. I målet hade man Joas Snellman. Intressant statistik mellan lagen är att JBK har klarat sig väldigt bra mot OLS genom tiderna, några gånger har man vunnit i Uleåborg också.

Redan under den första minuten skadade Teemu Järvenlahti sitt knä, och hamnade att komma ut senare. Första halvtimmen var relativt jämn, båda två hade 2-3 mer eller mindre bra lägen att göra mål. Första målet såg man på övertid i den första halvleken, när Narit Sarkkinen fick bollen på kanten och sköt in bollen förbi Joas Snellman.
Fyra minuter in i den andra halvleken var ställningen 2-0. Eemil Merikanto fick en passning snett bakåt och lade in bollen på första beröringen. Tjugo minuter innan slut kom det tredje för OLS, en boll i djupet mellan JBK:s försvarare, Danila Bulgakov var ensam genom och lyfta kyligt bollen över Joas Snellman.Tio minuter senare och JBK fick igen ta bort bollen från sitt mål, Danila Bulgakov spelade sig fri, lurade bort en JBK:s försvarare och lade bollen i mål. Danila Bulgakov kom in i matchen i minut 67, femton minuter senare hade han gjort två mål. Matchen sista mål kom efter bolltapp på mittplan, och OLS kunde komma till anfall med flera spelare, till slut var det Henry Mäkäräinen som fick göra mål.

Överlag förstås ingen bra insats när man förlorar 5-0. Ett mål strax innan paus är inget man vill ha emot sig, strax i början på andra halvleken var det 2-0, sedan var det svårt att komma igen efter mot OLS som är ett väldigt bra lag. Flera spelare har fått speltid i Veikkausliiga redan.

Följande match för JBK spelas inkommande lördag 5 augusti när Vasa IFK kommer på besök till Centralplan. Matchen börjar 16:00.

JBK FÖRDE MATCHEN – MEN FÖRLORADE

 

34′ 0-1 Pietro Kytölaakso
47′ 1-1 Walter Moore
86′ 1-2 Petteri Jokihaara

Publik: 335

Matchprotokoll

Jakobs Dagars program brukar innehålla fotboll, så också för JBK när man mötte den kära konkurrenten från grannstaden Karleby, GBK på söndagen, lite som avslutning på hela Jakobs Dagar (denna höjdpunkt var förstås döljt i programmet för veckan). Lite ostadigt väder hela veckan nästan, men under söndagen var det klarare väder så allt var tillagt för fest på Centralplan! GBK ligger ju i toppen av tabellen, och chansen finns att man kommer att kvala till Ykkönen ännu i höst. JBK kämpar ju som sagt på i andra ändan av tabellen, med endast Kuopion Elo bakom sig, men det är väldigt jämnt, och vinner man en par matcher på raken så ser det direkt mycket bättre ut. Alban Tema var tillbaka i truppen efter en tids frånvaran pga personliga skäl, med från FF Jaro fanns målvakten Joas Snellman och Teemu Järvenlahti, denna match hade man endast två spelare på bänken och en målvakt. Bland annat så var Adam Sundelin avstängd. Avstängd var också brasilianske Toro som fortfarande spelar med GBK. GBK tränas ju av Niklas Käcko, så lite intressant nog att två tränare från Jakobstads regionen möts på denna nivå.

Första halvtimmen av matchen var relativt jämn, både två hade någon chans att öppna målkontot. I den 34 minuten så hände det, GBK spelade sig fri genom JBK:s försvar och Pietro Kytölaakso kunde rulla in bollen. Sju minuter efter målet uppstod ett friläge för GBK, en GBK:are var i offside, men deltog inte i spelet, således kom bollen till Pietro Kytölaakso som rundade Joas Snellman också, man Walter Moore hann på plats och redde ut situationen.

Direkt i början på andra halvleken kvitterade JBK, man hade en hörna som nickades i ribban, rutinerade Walter Moore var framme på returen och lade bollen i mål. Vid 59 minuters spel var Teemu Järvenlahti ensam genom, men Riku Lelo Lun Koka räddade. Senare skapade JBK också någon chans att göra mål, men målskyttet ville sig inte riktigt denna match. I den 86 minuten kom avgörande målet, Carl Strang skulle passa bakåt till Joas Snellman, men passningen misslyckades och Petteri Jokihaara kom emellan, Joas Snellman var på bollen men mål blev det trots allt. I matchens slutskede hade man en hörna ännu, alla var i boxen, Joas Snellman också, en nick fick man till stånd men bollen gick förbi och matchen var över.

Detta var en typisk match när det laget som egentligen var bättre förlorade. Jo, första halvleken var relativt jämn, men andra var helt och hållet JBK:s, GBK skapade egentligen ingenting i andra halvleken. Men sådan är fotbollen ibland. Kul var det också att se såpass mycket folk på Centralplan när JBK spelar också, 335 åskådare kan vara lite i underkant också till och med. Hoppas man får se mera sådant, allt stöd behövs!

Följande match för JBK:s del är inkommande söndag 30 juli i Uleåborg, när man möter nuvarande serieledaren OLS, matchen på Castrén börjar 18:00.

2023-07-11

FÖRLUST I KUOPIO

63′ 1-0 Kasper Kylen

Publik: 198

Matchprotokoll

Livesändningen

I söndags hade JBK sin andra match för säsongen i Kuopio på Väre Areena, när man mötte nykomlingen Kuopion Elo, som innan matchen låg sist i tabellen med fem poäng. Man vann sin hemmapremiär mot Vasa IFK, men sedan har det varit jobbigt och blivit fem förluster i rad, alla dock med en måls skillnad förutom bortamatchen mot OTP som blev 3-1. Detta ledde till att man bytte tränare, och en ändring fick man också i resultaten när man spelade 1-1 mot Närpes Kraft hemma i Kuopio, borta mot Hercules kom man från ett 3-1 underläge till 3-3 och fick en poäng också där. Jaro hade match på samma gång, så därifrån hade man med sig endast Benjamin Sandnäs, i målet stod igen Emil Öhberg. Matchen sändes live på YouTube.

Matchen började med att Elo hade bollen, några halvchanser fick man skapat. Vid 28 minuter hade JBK sin första chans när man också kom bättre in i matchen. Jasper Uwaegbulam med ett bra skott som Miika Töyräs räddade. Fem minuter senare kom JBK till attack via fina kombinationer, en beröring mellan tre olika spelare, till slut kom Isak Löv till avslut men skottet räddades igen, strax senare var Carl Strang omkull i boxen men ingen straff. Vid 39 minuter bröt Willian Nyman fint ett uppspel, avancerade längs kanten, och hittade Nicholas Hamilton med ett perfekt inlägg, men hans nick misslyckades och gick klart förbi. Ännu två minuter innan halvlekens slut hade Teemu Järvenlahti ett tungt skott från drygt 30 meter, men Miika Töyräs var med på noterna också där.
I den andra halvleken började Elo med en bra chans som Emil Öhberg räddade. Jasper Uwaegbulam hade en halvchans under första 15 minuterna. I den 63 minuten tog dom röd tröjade ledningen från en hörna, Emil Öhberg räddade först Jarkko Korhonens skott till hörna, Joonas Nissinens hörna hittade Joni Lipponens huvud som nickade in mot mål var Kasper Kylen styrde in bollen. Efter Elos mål skapade JBK inte riktigt mycket att nämna, sista pressen mot hemmamålet uteblev lite. Elo försvarade sig bra.

Till följande har JBK en liten paus från matcher, också lite ledigt från träningar får man nu också. Följande match är kanske den intressantaste för säsongen när kära grannen GBK kommer på besök till Centralplanen. Matchen spelas under Jakobs Dagar på söndagen, 23 juli, med start 16:00. En match man nog inte skall missa!

2023-07-02

JBK HITTADE MÅLSKYTTET IGEN – SEGER FRÅN NÄRPES

27′ 0-1 Jasper Uwaegbulam
49′ 0-2 Jasper Uwaegbulam

Publik: 338

Matchprotokoll

I lördags var det dags för JBK att ta bussen ner till Närpes för att möta Kraft. Kraft som börjat serien positivt och ligger på övre halvan. Hade en positiv trend med tre segrar i rad (RoPS borta, hemmaseger mot GBK och Hercules), därefter blev det oavgjort i Kuopio mot Kuopion Elo som ligger klart sist i serien just nu. JBK har ju som bekant en mindre positiv trend innan matchen med fyra matcher utan mål, då är det svårt att vinna. Med från Jaro fanns Anton Strömbäck igen efter sin ljumskskada, också Benjamin Sandnäs var i uppställningen. Rasmus Korkea-Aho har gått tillbaka till FF Jaro, däremot fortsätter Teemu Järvenlahtis lån i JBK. I målet för dagen stod Emil Öhberg, som spelade sin första match sedan 22 april efter att ha varit skadad. Med i truppen fanns också jamaikanska Nicholas Hamilton som Jaro bröt kontraktet med, spelar åtminstone tillsvidare med JBK.

JBK tog ledningen i den 27 minuten, Nicholas Hamilton stal bollen på kanten, lade senare ett inlägg mot mål var Jasper Uwaegbulam var på plats, efter någon konstig studs var bollen i mål! Och JBK har gjort mål igen, efter 370 minuter utan mål. Glädjen var stor. Överlag en riktigt bra halvlek av JBK, Kraft kom inte till riktigt många goda chanser att göra mål. Trots att man har Samir Isanovic som gjort 7 mål på 8 matcher.
Andra halvleken började bra för JBK:s del när man ökade på sin ledning efter 49 minuter, Jasper Uwaegbulam drev lite inåt från sin kant och sköt stolpe in. Sedan hade JBK chansen att avgöra matchen när man skapade chanser på löpande band, men varken Jasper Uwaegbulam, Nicholas Hamilton, Anton Strömbäck eller Teemu Järvenlahti lyckades ta vara på sin chans. 20 minuter från slutet såg bosniern Ismet Pendek sitt andra gula kort och hans match var över. Sedan skapade Kraft lite tryck mot Emil Öhbergs mål, trots att man hade en spelare mindre, men JBK redde fint ut situationerna och tog hem en skön bortaseger. En mycket bra genomförd match av JBK, bara man fortsätter på samma vis trillar nog poängen in ännu!

Följande söndag, alltså 9 juli, bär det igen av till Kuopio för JBK, när man möter för tillfället seriens sämsta lag Kuopion Elo på Väre Areena. Matchen börjar 18:00. Följande hemmamatch är skäl att pricka in i kalendern redan nu, när man möter kära grannen GBK på Jakobs Dagars söndag 23.7. 16:00 på Centralplanen.

2023-06-19

ROPS TOG HEM POÄNGEN FRÅN JAKOBSTAD

10′ 0-1 Tomas Varhi
56′ 0-2 Tatu Lakela

Publik: 135

Matchprotokoll

I ett mycket varmt väder mötte man gäster från Rovaniemi på söndagen, igen på Centralplan som fått en “ny” gräsmatta, ännu lite ojämn nog. Förra säsongen när man mötte RoPS så spelade man ju premiär matchen i Rovaniemi, som då slutade 1-1 efter en sen kvittering av RoPS då. På Västraplan vann JBK 2-1. Från FF Jaro hade JBK fått Sebastian Huldén och Benjamin Gäddnäs, i målet stod i vanlig ordning Joas Snellman. Teemu Järvenlahti och Rasmus Korkea-Ahos tillfälliga lån fortsätter ännu. Teemu Järvenlahti var borta senast i Jyväskylä men nu med igen. I RoPS mål stod Otto Märsylä som har spelat en del i FF Jaros juniorer under åren 2018-2021.

Tio minuter var spelade när dom vitklädda gästerna gick i ledningen. Antoine Lemaire fick en passning till högerkanten var han var helt ledig, fick i lugn och ro söka Tomas Varhi i straffområdet som styrde in bollen. Precis som i tidigare matcher hade JBK svårt att skapa riktigt bra lägen att göra mål. Lite var man och nosade i straffområdet ändå.
I början av andra halvleken hade JBK en bra period, och RoPS blev ordentligt tillbakapressade. Isak Löv stal bollen av nigerianske försvararen Samuel Olabisi, spelade vidare till William Nyman som kom till skott, men förbi. I 56 minuten kom RoPS andra mål, man vann en duell på mittplan, Tatu Lakela blev frispelad och överlistade Joas Snellman. I slutskedet tappade Rasmus Korkea-Aho bollen som sista man, men han hann upp RoPS spelaren och redde ut situationen själv med en fin brytning. Lite press fick JBK mot RoPS mål i slutskedet, men målen uteblev också denna match för JBK.

Följande veckoslut är det midsommar, och då spelar inte JBK, så följande match är den 1 juli i Närpes mot Kraft. Matchen på Mosedal startar 16:00.

2023-06-15

MÅLLÖST IGEN FÖR JBK PÅ BORTAPLAN

Publik: 205

Matchprotokoll

Highlights

I söndags hade JBK en bortamatch i Jyväskylä var man mötte FC Vaajakoski. Förra säsongen spelade man ju säsongens sista match i Vaajakoski, då vann man ju 2-1 i en mycket nervpirrande tillställning var seriekontraktet stod på spel. Hemmamatchen mot FC Vaajakoski förra säsongen vann JBK på planen 6-3, men sedan kom det fram att man hade använt en spelare som inte borde ha spelat, och gästerna fick segern pga det. Pga lite skador och förkylningar, Alban Tema hade personliga förhinder, så hade JBK en väldigt tunn trupp på bussen till Jyväskylä. På bänken fanns endast två spelare och reservmålvakten Filip Enqvist som ännu är i B-junior åldern. FF Jaro har lite samma problem för tillfället också, så man hade bara Joas Snellman med från Division 1 laget, Rasmus Korkea-Aho var också med. FC Vaajakoski har öppnat säsongen med tre segrar, en oavgjord och två förluster, och ligger på övre halvan av tabellen. FC Vaajakoski har lånat in Jimi Saarikko och Matias Sydänmaa från Division 1 laget JJK för resten av säsongen. Matchen spelades i strålande solsken och sändes live på Ruutu också.

Det var hemmalaget som hade hand om bollen, bollinnehavet i första halvleken var väl nog närmare 85-15. Men JBK försvarade sig väldigt bra, själv hade inte JBK speciellt mycket i anfallsväg. Speciellt många ingripanden hade inte heller Joas Snellman i JBK-målet.
Andra halvlek fortsatte i samma stil mer eller mindre. I minut 52 hade Isak Löv ett bra läge efter att bollen turligt studsat till honom, men med mer kyla i situationen hade han fått ett skott på mål, nu blev det ett stressat avslut som misslyckades. I 77 minut fick FC Vaajakoskis store anfallare Matias Sarlin en boll i djupet, och var på väg ensam mot mål, men fick inte med sig bollen ordentligt och läget rann ut i sanden när Rasmus Korkea-Aho kom och redde upp situationen. I minut 89 hade JBK en frispark vid mittlinjen, en lång boll i boxen som Rasmus Korkea-Aho kom åt att nicka på mål, men inga problem för FC Vaajakoskis målvakt Santtu Toivari. I följande anfall fick hemmalaget en ypperlig chans att göra mål, Matias Sarlin lade ett lågt inlägg mot mål var en helt ledig Matti Mikael Liimatainen fanns, var bara att lägga foten till och styra in bollen i ett halvtomt mål, men han kom helt fel till bollen och bollen gick ut tillbaka mot sidlinjen, och JBK kunde rensa. Joas Snellman klarade sig utan att göra några “fantomräddningar” under hela matchen, samma sak kan man säga om FC Vaajakoskis Santtu Toivari också. JBK har dock nu tre matcher utan gjorda mål, så där får man träna ihop lite nya kombinationer inför följande match.

Följande match spelas alltså inkommande söndag 18 juni när man får långväga gäster på besök, matchen mot Rovaniemen Palloseura spelas 16:00 på Centralplan.

2023-06-05

TP-47 KONTRADE SÖNDER JBK

65′ 0-1 Joonatan Alamäki
68′ 0-2 Ville Moilanen

Publik: 70

Matchprotokoll

I söndags spelade JBK hemma igen när man hade besök av gäster från Torneå, första gången sedan 2018. Sedan dess har TP-47 kämpat på i Division 3, men är nu tillbaka i Division 2. Helt nya lag som lagen har om man jämför med 5 år tillbaka, men då slutade båda matcherna 2-2, också 2017 spelade man 2-2 i Torneå, 4-2 vinst hemma då. Så ofta varit jämna matcher lage emellan när man kollar tillbaka lite. Matchen hamnades att spela i Tellushallen pga service åtgärder åt Centralplanens gräsmatta, andra alternativ fanns inte riktigt. FF Jaro hade match på samma gång, så från Division 1 laget hade man fått med Joas Snellman, Benjamin Sandnäs och Sebastian Huldén. Med fanns också Teemu Järvenlahti och Rasmus Korkea-Aho. TP-47 har öppnat säsongen med tre förluster, en oavgjord och i senaste omgången fick man öppnat segerkontot när Kuopion Elo besegrades.

25 minuter var spelade när TP-47 fick bollen bakom Joas Snellman efter en bra frispark i boxen, dock var det ett regelbrott i samma skede, hands eventuellt, och målet blev inte godkänt. Fem minuter senare var JBK nära att gå i ledningen efter en hörna och bollen lämnade strax utanför målet i en tilltrasslad situation, i följande skede kom TP-47 åt att kontra men Joas Snellman räddade fint. Strax innan paus hade Carl Strang en akrobatisk spark från snäv vinkel som inte TP-47 målvakt Aki Peltokorpi behövde ingripa på.
Efter en timmes spel var Miika Eskelinen ensam genom, direkt efter att han kom in på plan nästan, där drog Joas Snellman igen det längre strået. Strax senare ropade TP-47 på en straff också, men domaren friade. Bara minuter senare och TP-47 går i ledningen, Joonatan Alamäki kommer in bakom Walter Moore och lägger säkert in bollen. I följande skede hade Alban Tema ett fint skott från 30 meter som Aki Peltokorpi med nöd och näppe fick räddat. I följande anfall kom Ville Moilanen åt att göra 2-0 och uppförsbacken för JBK blev ganska brant. Riktigt heta chanser fick man efter detta inte skapat, och så tog TP-47 sin andra raka seger. JBK kvar på sex poäng efter sex matcher. Värt att nämna är att Adam Landén gjorde debut i matchen för JBK i Division 2. Ännu en junior som blir inkörd i laget!

Till följande har JBK en match i Jyväskylä mot FC Vaajakoski, matchen spelas inkommande lördag 10 juni med start 16:00.

2023-05-29

EN POÄNG FRÅN KUOPIO

Publik: 120

Matchprotokoll

På söndagskvällen hade JBK sin första längre bortaresa när man mötte KuPS Akatemia på Väre Areena i Kuopio. I november 2022 fick man läsa nyheter om att Kuopion Palloseura Oy inte tar emot platsen i Division 2 och damernas Division 1. Och hela lagets framtid var lite osäker för en tid, men KuPS ry tog hand om verksamheten och man kunde gå vidare så. Tidigare var det ju KuFu98 som spelade i Division 2, men i december 2021 kom KuPS ut med att man tar över deras plats i Division 2. KuPS Akatemia har börjat serien bra och har vunnit tre matcher och spelat en oavgjord innan mötet med JBK, dock har alla vinster kommit med ett måls marginal (mot TP-47, JS Hercules och i derbyt mot Kuopion Elo), i Närpes spelade man oavgjort. I tidigare matcher har man haft hjälp av representationslaget en del, men i denna match fick man klara sig på egen hand så att säga. JBK hade med Anton Strömbäck och Joas Snellman från FF Jaro, Rasmus Korkea-Aho och Teemu Järvenlahti är fortfarande på lån från FF Jaro. JBK:s bänk var relativt smal och ung denna match, två stycken B-juniorer var med i truppen också, Elliot Holmäng och Adam Landén.

Första goda chans kom åt KuPS Akatemia efter 23 minuter, efter en snabb omställning kom KuPS Akatemia åt att avsluta, men Joas Snellman räddade fint. KuPS Akatemia hade nog mer boll i första halvleken, men JBK var nog med i matchen.
Andra halvleken började fint för JBK, både Teemu Järvenlahti och Alban Tema hade chanser att göra mål. Cirka tio minuter innan slut hade JBK en boll som KuPS Akatemia räddade från mållinjen, men publiken i Kuopio fick inte se några mål i denna match. Med lite bättre skärpa och tur skulle man ha kunnat få ännu mer med sig hem, men oavgjort borta i Kuopio är absolut något som JBK är nöjd med. Elliot Holmäng fick göra sin debut med JBK i Division 2 i denna match.

JBK:s följande match spelas igen tyvärr inomhus i Tellushallen, då TP-47 från Torneå kommer på besök efter några års uppehåll, matchen spelas söndagen den 4 juni med start 18:00.

2023-05-21

OAVGJORT PÅ CENTRALPLAN

5′ 1-0 Jasper Uwaegbulam (straff)
70′ 1-1 Balogun Afeez Adebowale
78′ 1-2 Alexander Simsek
80′ 2-2 Jasper Uwaegbulam

Publik: 96

Matchprotokoll

På lördagen spelade JBK för första gången på Centralplan, var det är tänkt att man skall spela denna säsong! Två första hemmamatcherna var mot OLS och JS Hercules, båda två från Uleåborg, också OTP kommer från Uleåborg, så nu har man mött alla lag från Uleåborg efter varandra på hemmaplan. Förra säsongen när man möttes spelade man 2-2 på Västraplan efter att JBK kommit från ett 0-2 underläge i slutet av matchen, i Uleåborg förlorade man med 4-0, kanske den sämsta matchen av JBK då 2022. OTP har börjat säsongen med två förluster (FC Vaajakoski och JS Hercules) och en vinst mot Kuopion Elo. Föregående år har OTP varit bekant med att ha en hel del utlänningar, så också denna säsong, man hade fem stycken nigerianer, två från Ryssland och en japan. Från FF Jaro hade JBK med denna gång Guillermo Sotelo (rutinerad argentinare som spelade sin första match för JBK), Sebastian Huldén, Anton Strömbäck och Benjamin Sandnäs som blev utan speltid. Rasmus Korkea-Aho och Teemu Järvenlahti forstätter på tillfälligt lån med JBK.

Alla hemmamatcher har börjat med ett tidigt ledningsmål för JBK, så också denna gång efter att Jasper Uwaegbulam blivit fälld i straffområdet, bollen till straffpunkten varifrån samma herreman lag in bollen säkert. Efter en dryg halvtimmes spel var en kvittering nära när Carl Strang rensade från mållinjen efter en hörna. JBK hade också lägen att utöka sin ledning, men inga fler mål i den första halvleken.
70 minuter var spelade när det började hända ordentligt, OTP hade en nick på mål som Joas Snellman räddade, men returen gick ut till Balogun Afeez Adebowale som kvitterade matchen. Bara åtta minuter senare gick gästerna i ledningen mitt i allt, Benjamin Simsek fick en passning i straffområdet och överlistade JBK:s målvakt. Bara två minuter senare kom JBK åt att kvittera efter en säker placering av Jasper Uwaegbulam. JBK var nog närmare segern än gästerna, men man fick nöja sig med en poäng var idag. Starkt ändå av JBK att komma tillbaka efter OTP:s två snabba mål. B-junioren Ludvig Nyman gjorde debut för JBK i Division 2 i denna match.

JBK:s följande match spelas borta i Savolax, så dags för säsongens första längre bortamatch, matchen mot KuPS Akatemia spelas på Väre Arena söndagen 28 maj med start 18:00.

2023-05-15

SÄSONGENS FÖRSTA FÖRLUST I VASA

31′ 1-0 Jyri Kiuru
37′ 2-0 Kasperi Polvilampi
52′ 3-0 Eddie Hiekkanen

Publlik: 147

Matchprotokoll

I lördags var det dags för JBK:s första bortamatch för säsongen efter en vinst och en oavgjord match i Tellushallen, dessutom kom man utomhus och spela igen också, var seriematcher skall spelas. Och att spela på en ordentlig fotbollsstadion som Lemonsoft Stadion är kan ju inte bli fel. Dessutom var vädret strålande, som en sommardag. Att Vasa är Finlands soligaste stad kunde man inte argumentera emot i lördags. Vasa IFK har börjat säsongen med en 3-3 match mot RoPS där man tappade en 3-1 ledning på övertid, i Kuopio förlorade man mot nykomlingen Kuopion Elo med 2-1. Vasa IFK hade ju en bra säsong ifjol, och är väl nog att räkna med i toppen av tabellen också denna säsong. Eftersom FF Jaro hade match samma dag var det bara Benjamin Östman och Joas Snellman som anslöt till JBK för dagen, Teemu Järvenlahti och Rasmus Korkea-Aho fortsätter på lån tillsvidare i JBK. I Vasa IFK spelar också denna säsong Viktor Strömbäck som har många säsonger bakom sig med JBK.

Första 25 minuterna var relativt jämna, och JBK hade några bra anfall, riktigt farliga chanser för JBK fanns dock inte riktigt. Efter 31 minuter gick Vasa IFK i ledningen, meriterade Jyri Kiuru fick en boll i djupet, Joas Snellman kom ut för att täcka, men Jyri Kiuru lyften bollen över honom och i mål. Bara sex minuter gick och igen en boll över JBK:s backlinje som Joas Snellman rusade ut på, men Kasperi Polvilampi var först på bollen och rullade bollen förbi Joas Snellman i mål.
Andra halvleken var sex minuter gammal när Vasa IFK hade en spelare ensam genom, skulle runda Joas Snellman som fällde honom och det blev straff för dom blåklädda. Joas Snellman var bra med på straffen men Eddie Hiekkanens straff satt i mål trots allt. JBK gav inte upp trots att läget var lite hopplöst, man kämpade och försökade skapa något till sista sekunden, men skärpan och framför allt kvaliteten på sitt egna spel fanns inte där idag. När det dessutom kom en par personliga misstag så blev det en 3-0 förlust denna gång i Vasa. Noah Björkskog som spelat dom senaste säsongerna med LBK gjorde nu debut i Division 2 med JBK, samma också för Jakobstads egna son Oscar Ross.

Trevligt var det att se också att fotbollskulturen växer i Finland, också på denna nivå. När Vasa IFK har ett bra gäng som håller igång med sång och trumma på matcherna, mera sådant vill man se!

Följande match för JBK:s del spelas inkommande lördag 20 maj med start 16:00, då på Centralplanens inte så fina gräsmatta, men utomhus trots allt! För motståndet står OTP från Uleåborg.

2023-05-07

KVITTERING I SLUTSKEDET GAV EN POÄNG I EN INTENSIV MATCH

4′ 1-0 Isak Löv
18′ 1-1 Santtu Seppänen
28′ 1-2 Vili Saarikoski
33′ 2-2 Isak Löv
67′ 2-3 Vili Saarikoski (straff)
89′ 3-3 Alban Tema

Matchprotokoll

Publik: 80

Också den andra matchen för säsongen spelades i Jakobstad, och trots det soliga vädret och +10 grader så hamnades matchen att spelas i Tellushallen. Förra säsongen for OLS iväg med segern på Västraplan med siffrorna 1-2, däremot vann JBK då i Uleåborg med 0-1. JBK vann ju premiären mot ett annat lag från Uleåborg, JS Hercules, med hela 8-1. OLS spelade 1-1 med Närpes Kraft i Uleåborg i sin premiär. Från FF Jaro hade man med denna gång Aron Bjonbäck, Joas Snellman, Sebastian Huldén och Roni Björkskog. Teemu Järvenlahti och Rasmus Korkea-Aho är fortfarande på tillfälligt lån från FF Jaro.

Matchen började fint igen precis som i premiären för JBK. Fyra minuter var spelade när JBK fick en hörna, OLS rensning gick rakt till Isak Löv som sköt bollen i mål. Strax senare var matchen 1-1 när Santtu Seppänen kom fri på kanten och rullade bollen förbi Joas Snellman. Tio minuter senare fick OLS en frispark från farligt läge, och Vili Saarikoski satte bollen i krysset och OLS hade vänt matchen. Endast för fem minuter dock, Aron Bjonbäcks inlägg hittade Isak Löv som tog emot bollen och placerade den förbi Nuutti Kaikkonen i OLS-målet.
66 minuter var spelat av matchen när OLS gick igen i ledningen, En dålig sekvens från första början som innehåll dåliga beslut, ledde till sist att Carl Strang tog fel i en duell med en OLS spelare och det blev straff, Vili Saarikoski var säker från punkten. JBK fick till stånd en liten press mot motståndar målet, och belöningen kom i minut 89 när Alban Tema fick en passning och med ett säkert avslut var ställningen 3-3! Alldeles i slutskedet hade Rasmus Korkea-Aho en frispark strax utanför straffområdet, men den gick i muren.
Överlag en bra match för Division 2. Fartfylld, intensiv, en hel del händelser, framför allt andra halvleken blev ganska fysisk också, JBK hade allt som allt sex gula kort, plus ett till tränaren Carl-August Löf också. OLS hade tre gula kort. Åskådarna blev nog inte besvikna! Nämnas kan också att ukrainaren Yaroslav Shkliar gjorde sin debut i JBK-dressen i denna match.

Det var lite tekniska problem under matchen och någon livescore på förbundets sida fanns aldrig, och ännu är informationen där delvis felaktig.

Följande match för JBK blir årets första bortamatch, dock en av dom kortare när man möter Vasa IFK på Lemonsoft Stadion. Matchen spelas lördagen 13 maj med start 17:00.

2023-04-24

EN KLAR SEGER I PREMIÄREN

3′ 1-0 Jasper Uwaegbulam
20′ 2-0 Jasper Uwaegbulam
22′ 3-0 Axel Sandstedt
36′ 4-0 Självmål
43′ 5-0 Jasper Uwaegbulam
71′ 6-0 Isak Löv
74′ 7-0 Alban Tema
86′ 7-1 Deniz Kocol
87′ 8-1 Jasper Uwaegbulam

Matchprotokoll

Publik: 198

I söndags startade äntligen säsongen igen för JBK i Division 2, med en hemmamatch mot JS Hercules. Förra säsongen förlorade JBK 5-0 i Uleåborg mot Hercules. Hemma spelade man 1-1 på Västraplan. Hemmapremiären nu hamnade man att spela i Tellushallen, Västraplans matta är i dåligt skick och Centralplan är inte riktigt spelbar ännu. JBK har lånat in Teemu Järvenlahti, Rasmus Korkea-Aho och Joas Snellman tillfälligt från FF Jaro, från FF Jaro hade man i uppställningen också Antonio Hotta, Anton Strömbäck, Aron Bjonbäck och Roni Björkskog. JS Hercules verkar ha ett väldigt ungt lag denna säsong, och man kör in egna juniorer mer än kanske tidigare.

JBK tog i taktpinnen direkt från start, redan efter tre minuter fick man en hörna, en touch via en Hercules spelare landade bollen hos Jasper Uwaegbulam som nickade in den. I minut 20 var han framme igen när Anton Strömbäck lade en mycket fin boll ut till kanten mot Aron Bjonbäck som tog emot bollen i steget, ett lågt inlägg som Jasper Uwaegbulam sköt in via ribban, ett mycket fint mål. Bara en par minuter senare bryter Adam Sundelin, bollen går vidare mot Axel Sandstedt som krånglar sig förbi en försvarare och placerar in bollen bakom Aleksi Oikarinen. Dagens fjärde mål kom från en hörna, bollen gick slutligen in via en Hercules spelare. Strax innan halvtid fick JBK en till hörna, och tog vara på den också när Sebastian Huldéns inlägg landade rakt på huvudet på Jasper Uwaegbulam.
Andra halvleken började lite lugnare, följande mål kom efter 71 minuter när Alban Tema kämpade bra mot en Hercules spelare, vann duellen och avancerade in i straffområdet, en liten pass till Isak Löv som hittade målmaskorna. Följande mål kom bara minuter senare, JBK avancerade runt på kanten och in i boxen, bollen studsade lite hit och dit, Hercules fick inte bort bollen utan Alban Tema var på plats och lade in bollen i mål. Följande mål gjorde gästerna, och ett mycket fint sådant. Deniz Kocol stal bollen av Benjamin Gäddnäs som dribblade 25m från egna målet, fint skott av Deniz Kocol i bortre krysset, helt otagbart för Joas Snellman. Bara minuten senare fastställde Jasper Uwaegbulam slutresultatet när han igen nickade in en hörna.
Jasper Uwaegbulam gjorde fyra mål, fyra av JBK:s mål kom från hörna, helt bra med folk i Tellushallen för att följa matchen. En mycket lyckad premiär av JBK överlag.

JBK:s följande match spelas lördag 6 maj, då igen får man gäster från Uleåborg när OLS kommer till Tellushallen. Matchen börjar 16:00.

2023-04-21

SÄSONGEN BÖRJAR!

Vintern är över, snön börjar smälta. Det brukar innebära att den finska fotbolls säsongen äntligen börjar igen. Så också 2023. 9 januari blev det klart att det är Carl-August Löf som kommer att vara tränare för JBK, har också ansvaret för FF Jaro U23 som kommer att spela i Division 3, lagen går ju som bekant mer eller mindre hand i hand. JBK har under vintern spelat sex träningsmatcher. Allt började 11 februari när man mötte GBK i Tellushallen, 2-0 vinst där. 25 februari mötte man FF Jaros b-juniorer, då vann man med 4-1. 11 mars mötte man GBK i Karleby, då var GBK vassare och vann 2-1. 25 mars mötte man NIK i LKI Arenan i Bennäs, där blev det en 2-1 seger. 6 april mötte man Esse IK (tränas ju av Alexei Eremenko) var man vann 2-1. 15 april var man till Korsholm för att möta Vasa IFK på konstgräsplanen utanför Botniahallen, där blev det en 4-2 seger. Laguppställningarna har under vinterns matcher varierat en hel del, men sist och slutligen börjar JBK:s lag också ta form. En del förändringar har det blivit. Helt nya i laget är Carl Strang och Johannes Sundqvist som både två var föregående säsong i Esse IK. Ny är också ukrainaren Yaroslav Shkliar som var med TUS i Division 5 förra säsongen. Noah Björkskog har anlänt från LBK. Albaniern Alban Tema fortsätter i JBK, så också Jasper Uwaegbulam som gjorde mycket mål i början på säsongen 2022. Teemu Järvenlahti, Roni Björkskog och Rasmus Korkea-Aho kommer man se mycket av i JBK också trots att dom har kontrakt med FF Jaro också. I JBK kommer man också att se en mycket rutinerad spelare i form av Walter Moore. Kom till Jakobstad och FF Jaro redan 2015, och spelade då 29 matcher för FF Jaro i Veikkausliiga. Totalt blev det 111 matcher för FF Jaro, säsongen 2018 spelade han med AC Oulu. Erfarenhet finns också från Kazakstan. På bältet har han 74 landskamper med Guyana. Säsongen 2019 spelade han faktiskt två matcher med JBK också, så den svart-vita dressen är bekant från tidigare. 2019 tog proffskarriären slut i FF Jaro, men har sedan “hållit igång” med IF Standard och IK Myran i Division 3 och 5. Spelade ännu föregående säsong med IF Standard.

Seriesystemet kommer att förändras under Veikkausliiga, och man kommer att ha lite samma system som tex. i Sverige. Veikkausliiga – Ykkösliiga – Ykkönen – Kakkonen. Varje zons vinnare och bästa tvåa kommer att kvala om en plats till Ykkösliiga (hemma och borta), dom som inte kvalade in till Ykkösliiga och den näst bästa tvåan i Kakkonen kommer att spela i Ykkönen 2024. Tredje bästa tvåan i alla zoner och lagen som placerat sig på platserna 3, 4 och 5 (10 lag) kommer att kvala (hemma och borta) för en plats i Ykkönen. Laget som kommer sist i sin zon kommer att spela i Trean 2024, så också dom två lagen på plats 11 som har minst poäng. Fem lag blir alltså degraderade från Kakkonen allt som allt. I framtiden kommer Ykkösliiga att ha 10 lag, Ykkönen 12 lag, Kakkonen 3 zoner med 10 lag.

Hur ser det ut i årets zon då? Jo, JJK tog ju steget upp till Ykkönen, RoPS hade stora ekonomiska bekymmer under vintern men är redo för spel trots allt. Tillbaka på denna nivå är TP-47 från Torneå. Nu finns det också två lag från Kuopio när KuPS Akatemia (tidigare KuFu-98) och klassiska Kuopion Elo spelar i C-zonen. Kuopion Elo har ju 3 säsonger på högsta nivån i Finland (1969-1970 och 1982), spelare som Ilja Venäläinen och Tero Taipale har representerat föreningen. Men man fick ekonomiska bekymmer sent på 80-talet och man gjorde en fusion med Kuopion Pallotoverit (Koparit) som blev FC Kuopio. 2012 gjorde man en comeback från Division 5, och är nu tillbaka i Kakkonen. Annars är det gamla bekantingar som besöker Jakobstad under säsongens lopp. JBK kommer att spela två första hemma matcherna i Tellushallen, sedan kommer man att använda Centralplan, eftersom Västraplans underlag inte är i förväntat skick mera. Så tanken är att man inte spelar alls på Västraplan 2023, bara inte oförväntade omständigheter (väder osv.) ställer till det.

På söndag är det dags för premiär i Kakkonen för JBK:s del, för motståndet står JS Hercules från Uleåborg, matchen i Tellushallen börjar 16:00. Välkommen igen på match!

2022-11-05

Säsongavslutning, lördag 12.11 kl.18.00 vid Stadshotellet. Välkommen! Gäller spelare, lagledningen, funktionärer och styrelsen!

2022-10-03

SEGER I SISTA MATCHEN SÄKRADE KONTRAKTET

27′ 1-0 Matias Sarlin (straff)
50′ 1-1 Endrit Rrustemi
75′ 1-2 Elias Machaal

Matchprotokoll

Publik: 129

Highlights

Föregående lördag var det dags för JBK:s sista match för säsongen, en match i Jyväskylä mot FC Vaajakoski. Matchen mot FC Vaajakoski i Jakobstad blev väldigt omdiskuterad när JBK vann med hela 6-3, men använde en spelare som inte hade rätt att spela och gick misste om poängen. Innan matchen hade JBK mycket på spel, vid en vinst skulle kontraktet för nästa säsong i Division 2 vara klart, vid annat resultat berodde det på hur Kajaanin Haka och RoPS spelade, Kajaanin Haka var två poäng bakom JBK på nedflyttnings plats. FF Jaro hade förstått JBK:s situation, trots att man själv hade en bortamatch så hade JBK med Benjamin Östman, Aron Bjonbäck, Marcel Wargh och Matias Kivikko, Hannes Käldström vaktade målet. På bänken fanns också B-junioren Oscar Ross som ännu inte spelat i Division 2.

Redan i den femte minuten hade FC Vaajakoski en farlig chans när ett lågt inlägg hittade australiensaren Harrison De Nicolo vars skott träffade ribban. I 26 minuten blev FC Vaajakoski tilldömd en straff, Anton Strömbäck halkade på den fuktiga gräsplanen och kom på fötterna på Dani Nurmi. Matias Sarlin var säkerheten själv från straffpunkten och hemmalaget hade ledningen.

Riktigt i början av andra halvleken var det mycket nära 2-0. Igen Dani Nurmi som kom runt på vänster kanten, en pass till bakstolpen var Matti Liimatainen sköt bollen mot mål, Hannes Käldström var lite ur position men kom tillbaka i just rätt ögonblick och kunde rädda skottet med fötterna från mållinjen. Fem minuter senare kvitterade JBK matchen. JBK bröt ett uppspel på mittplan, en par passningar senare och Emie Aleksander Olsen hade frispelat Endrit Rrustemi som lyfte kyligt in bollen över Severi Ikäheimo i FC Vaajakoski målet. En kvart innan slutet gick JBK upp i ledningen, Aron Bjonbäck fick tillbaka bollen i närheten av hörnflaggan efter ett inkast, ett inlägg i boxen som Elias Machaal mötte med foten och bollen i mål! Speciellt mycket farligt skapade inte FC Vaajakoski efter det, och JBK kunde avsluta säsongen med en fin bortaseger!

Resultatet innebär alltså att JBK spelar också säsongen 2023 i Division 2. Kajaanin Haka och RoPS spelade 2-2, så oberonde hur det skulle ha gått för JBK i Jyväskylä hade man klarat kontraktet pga det resultatet, men alltid kul att avsluta en säsong som inte varit speciellt lätt med en seger. Tre segrar i rad och oavgjort i Närpes i slutet av säsongen bevisar hurudant lag man faktiskt är när det gäller. Glädjen var stor i omklädningsrummet och under hela hemresan, precis som det hör till.

JBK tackar alla som varit med under säsongen på ett eller annat vis! Vi syns nästa säsong igen när träningsmatcherna börjar i Tellushallen.

2022-09-19

ÖSTMANS TVÅ MÅL RÄCKTE TILL EN SEGER

49′ 0-1 Weeti Wimmer
53′ 1-1 Benjamin Östman
84′ 2-1 Benjamin Östman

Matchprotokoll

Publik: 82

I söndags hade JBK besök från Rovaniemi när man spelade mot RoPS på Västraplan igen, efter att ha spelat flera matcher på Centralplan. Säsongens första match spelades i Rovaniemi, då slutade matchen 1-1 efter att RoPS kvitterat i matchens slutskede. JBK hade lite hjälp av FF Jaro i denna match också trots att FF Jaro spelade själv strax efteråt samma dag. Benjamin Östman, Marcel Wargh och Aron Bjonbäck var med JBK. Intressant var också att RoPS målvakt Otto Märsylä spelade med FF Jaros juniorer under åren 2018-2021, så en bekant omgivning för honom i alla fall.

Första halvleken bjöd inte på speciellt mycket underhållning, båda lagen skapade få chanser.

I den andra halvleken började det hända mera. Efter bara 4 minuter gick RoPS i ledning. JBK blockade ett skott, men RoPS kom åt bollen igen, en pass till bakre stolpen och Weeti Wimmer kunde lägga bollen i tomt mål. Igen gick det fyra minuter och JBK kvitterade. Benjamin Östman kunde lägga in en retur från en liten vinkel. Med knappt tio minter kvar av matchen gick JBK upp i ledningen efter att Benjamin Östman gjort mål från en hörna. Tidigare var nog JBK närmare mål än RoPS. Så sist och slutligen en ganska rättvis seger åt JBK.

JBK har två matcher ännu kvar denna säsong, följande match är sista hemmamatchen för denna säsong när man möter GBK. Sedan möter man ännu FC Vaajakoski på bortaplan, så får man se sedan då hur det ser ut i tabellen. Matchen mot GBK spelas inkommande lördag 24.9. med start 14:00.

2022-08-30

KLAR FÖRLUST MOT OTP

13′ 1-0 Balogun Afeez Adebowale
37′ 2-0 Michael Ibiyomi
64′ 3-0 Självmål
68′ 4-0 Balogun Afeez Adebowale

Matchprotokoll

Publik: 78

I söndags hade JBK en match i Uleåborg igen, denna gång på Castréns konstgräsplan var man är vana att spela redan. Innan matchen var ju OTP på 11 plats i tabellen, strax under nedflyttnings sträcket, JBK på andra sidan av det två poänger före. Så på det viset en väldigt viktig match det var frågan om. I juni när lagen möttes på Västraplan spelade man 2-2, efter att JBK varit i underläge med 2-0. Från den matchen har OTP:s lag ändrat en hel del, och flera av utlänningarna har lämnat laget, trots det var deras uppställning i söndags väldigt utlännings betonad. Ny tränare har man sedan det också, Titi Essomba med en lång spelar karriär i Finland tränar nu OTP. Från FF Jaro hade man Matias Kivikko och Marcel Wargh till förfogande för denna match.

Efter 13 minuter gick dom rödklädda i ledningen, en felpass av Marcel Wargh resulterade i en kontring mot ett ooarganiserat JBK, nigerianen Balogun Afeez Adebowale kunde rätt enkelt komma in mot mål och placerade bollen förbi Joas Snellman i JBK:s mål. Efter drygt 25 minuter hade JBK också en boll i mål, ett skott från 16-20 meter som gick via en JBK spelare i mål, dock var spelaren som touchade bollen i offside och målet blev inte godkänt. I minut 37 var det dags för följande mål när det kom ett inlägg från västra kanten, Michael Ibiyomi var klart starkare i duellen mot JBK:s försvarare och kunde lägga in bollen i mål. I den första halvleken var Michael Ibiyomi inblandad i en duell med Matias Kivikko som fick tilldelad en smäll mot huvudet, trots att Ibiyomi hade ett gult kort redan ansåg domaren att en tillsägelse var tillräckligt i denna situation.

I den andra halvleken avgjorde OTP matchen ganska snabbt. Tio minuter in i halvleken blev det ett självmål av JBK efter en lite tilltrasslad situation. Åtta minuter senare var Balogun Afeez Adebowale starkare i duellen och kunde skjuta in bollen in vid stolpen. Sista 10-15 minuterna skapade JBK lite lägen och hade en hel del boll på offensiv planhalva, men matchen var redan avgjord och några fler mål blev det inte.

Följande chans att öka poängskörden är inkommande söndag när Vasa IFK kommer på besök, ett lag som har spelat väldigt bra denna säsong och ligger på en andra plats i tabellen, med bara tre förluster efter 17 matcher. Matchen börjar 18:30! I skrivande stund är det väl osäkert ännu ifall man kan spela på Centralplan eller inte.

2022-08-15

VIKTIG SEGER I ULEÅBORG

61′ 0-1 Teemu Järvenlahti

Matchprotokoll

Publik: 129

I söndags spelade JBK mot OLS i Uleåborg, denna gång på äkta gräs när matchen spelades på Raattis Stadion i ett strålande solsken. I slutet av maj möttes man på Västraplan, då gick OLS iväg med poängen efter en 2-1 seger. OLS har spelat en fin säsong och ligger på en fjärde plats i tabellen. JBK hade hyfsat med hjälp från FF Jaro till denna match när man fick med sig Albin Björkskog, Aron Bjonbäck, Matias Kivikko, Benjamin Östman och Marcel Wargh. SJK tog beslutet att ta tillbaka Adam Mekki, så han representerar inte JBK längre, Elias Machaal spelar dock säsongen ut med JBK.

Inledningen på matchen var relativt jämn, i den 18 minuten hade Teemu Järvenlahti ett skott från cirka 25 meter som tog i ribban. Vid en halvtimmes spel hände saker som skulle påverka fortsättningen av matchen, OLS kapten Juuso Kemppainen gav en ful tackling på Danylo Savchenko rakt framför avbytar bänkarna, efter en tids fundering med assisternade domaren drog domaren fram det röda kortet, vilket inte var helt fel med tanke på hurudan tackling det var. Enligt Juuso Kemppainen själv ser man liknande tacklingar i varje match, kanske inte så ändå. Efter utvisningen hade JBK stundvis bra kontroll på bollen på OLS planhalva, men riktigt farliga lägen uteblev ännu.

I den 61 minuten gick JBK i ledning, Teemu Järvenlahti fick en boll i djupet och placerade säkert förbi den rutinerade målvakten Juhani Pennanen. Emellanåt hade JBK onödigt stora problem i den egna zonen trots att man hade en spelare mer. Sedan hade man nog bra press mot OLS mål mellan varven också. Fler mål kom inte och JBK tog en mycket viktig seger med tanke på hur tabellen ser ut.

JBK:s följande match spelas inkommande helg när JS Hercules, också från Uleåborg, kommer på besök till Jakobstad, matchen borde spelas på Centralplan! Matchen är alltså på söndag med start 18:30.

2022-08-07

KOMEETAT TOG POÄNGEN PÅ VÄSTRAPLAN

31′ 0-1 Rasmus Häkkinen
44′ 1-1 Adam Mekki
90′ 1-2 Juho Honkonen

Matchprotokoll

Publik: 126

På lördagen hade JBK chans att öka poängskörden igen när Komeetat kom för första gången någonsin på besök till Jakobstad. Matchen i Jyväskylä mot Komeetat hade man vunnit 2-1, då var det frågan om tidigt på säsongen och säsongens första vinst. Efter matchen mot FC Vaajakoski har det hänt en hel del hos JBK. Man missade poängen man tog mot FC Vaajakoski efter att ha spelat med en spelare som inte hade rätt att spela. Sedan mötte man Kajaanin Haka som man vann mot efter en stabil insats, men i bortamatcherna mot Vasa IFK och JJK, två topplag i årets Division 2, blev det förlust utan gjorda mål. Albaniern Alban Tema som redan en stund tränat med JBK hade nu fått pappren i skick och gjorde idag debut med JBK, en anfallare är det frågan om. Och när man tar en närmare titt på tabellen så är det nog ett välkommet tillskott i truppen eftersom JBK faktiskt har gjort endast 13 mål på 13 matcher, bara just Komeetat har gjort mindre mål. Från FF Jaro hade med i denna gång fem spelare med sig, FF Jaros nyaste värvning Matias Kivikko, Albin Björkskog, Aron Bjonbäck och Benjamin Östman, målet vaktades i denna match av Hannes Käldström.

Efter en halvtimmes spel gick dom ljusblåa gästerna i ledning. Var väl en slarvig bakåtpassning som Rasmus Häkkinen snappade upp, rundade Hannes Käldström och rullade in bollen i mål. Innan det var det nog JBK som hade bollen till en större del, några halvchanser skapade man också. Strax innan halvtid kom JBK åt att kvittera, och vilket mål man fick se! Ett inlägg från högra kanten som Adam Mekki slog till med en mycket spektakulär bicicleta/akrobatisk spark. Sällan man ser sådana mål, synd att matchen inte blev filmad! Säkert det finaste målet på Västraplan sedan Rasmus Korkea-Ahos skott från 35 meter.

Mot slutet av den andra halvleken skapade JBK en par bättre chanser, först hade Joakim Häggblom en nick mot mål, och dit skulle den troligtvis ha gått också ifall inte en Komeetat spelare hade rensat bort bollen strax innan mållinjen. Tio minuter senare hade Aron Bjonbäck ett vasst skott, som dock hamnade i burgaveln. När matchen hade just gått på övertid fick JBK en ordentlig kalldusch när ett inlägg hittade Juho Honkonen som nickade bollen förbi Hannes Käldström, under dom sista minuterna fick inte JBK skapat några ordentliga chanser utan Komeetat tog hem segern, en liten revancsh från matchen på våren. På samma gång var det också Komeetats första seger på bortaplan i Division 2.

Till följande möter JBK alla tre Uleåborg lag i tur och ordning, inkommande helg spelar man mot OLS på Raattis Stadion, matchen är söndagen den 14 augusti med start 14:00. JBK:s följande hemmamatch är 21 augusti då Hercules kommer på besök, matchen börjar då 18:30.

2022-07-20

JBK VANN MÅLFESTEN PÅ CENTRALPLAN MOT FC VAAJAKOSKI

8′ 1-0 Teemu Järvenlahti
17′ 2-0 Jasper Uwaegbulam
26′ 2-1 Ayoub Sadki
33′ 3-1 Adam Mekki
48′ 4-1 Jasper Uwaegbulam
57′ 5-1 Jasper Uwaegbulam
68′ 5-2 Matias Sarlin
73′ 5-3 Matias Sarlin
90′ 6-3 Adam Mekki

Matchprotokoll

Highlights

Publik: 140

I söndags hade JBK äran att spela på Centralplan i Jakobstad, när man hade gäster från Jyväskylä i form av FC Vaajakoski. Ett lag som ligger några poäng framför JBK i tabellen på en sjunde plats. Förra säsongen spelade man 1-1 i Jakobstad, i Jyväskylä förlorade JBK 3-2 efter att ha haft en 2-0 ledning i pausen. 2019 så vann man ju tidigt på säsongen på Västraplan med hela 7-1.
Sedan senaste match har det hänt lite förändringar i JBK:s trupp också. Man har fått tre nya spelare. Adam Mekki och Elias Machaal har kommit på lån från SJK Akatemia. Adam Mekki spelade i Italien innan han kom till SJK i början på maj. Han är fostrad i RoPS. Lånen är skrivna för säsongen ut, SJK har dock rätt att avbryta lånen innan 12.8., annars är dom i JBK säsongen ut. En annan som kommit till JBK är rutinerade amerikanen Chris Corcoran, bekant sedan många år i GBK. Kom till Finland och då Ekenäs IF redan 2009.
Med från Jaro hade man denna match Adam Vidjeskog och Aron Bjonbäck. Glädjande var att se Anton Kass tillbaka också efter lite skadebekymmer.
FC Vaajakoski hade med sig lite fans också som försökte kämpa fram sitt lag, mera av detta vill man se också på denna nivå!

Matchen började väldigt bra för JBK:s del, Jasper Uwaegbulam hade en nick från hörna som for dock rakt på målvakten Severi Ikäheimo. Strax efteråt lade Adam Mekki en boll åt Elias Machaal som avancerade mot målet och sköt tätt förbi bortre stolpen. Efter sju minuter hade FC Vaajakoski bollen i mål efter att Hugo Puertas Garcia nickade in en frispark från kanten, målet blåstes bort på grund av offside. Man skulle kunna säga att tur att man inte har VAR i Division 2, väldigt hårfin situation. Direkt efteråt kom JBK till anfall, efter lite slarv av FC Vaajakoski kommer Elias Machaal åt att lägga ett fint inlägg som Teemu Järvenlahti nickar in. Dagens andra mål kom efter en hörnsituation, Jasper Uwaegbulam var starkare i duellen i straffområdet och sköt in bollen i taket på målet. Tio minuter senare skulle FC Vaajakoski reducera. Joakim Häggblom nickar bort en hörna, men blir inte bättre än att bollen kommer rakt till Ayuob Sadki som skjuter in en halvvolley under ribban, ibland går dessa skott typ 5 meter över målet, nu satt den precis var den skulle. Tog inte länge innan ställningen var 3-1. Elias Machaal kämpade fint bollen vidare till Adam Mekki som vände bort försvararen och placerade in bollen, fint mål! I slutskedet av halvleken blir JBK tilldömd en straff när Teemu Järvenlahti kämpade sig förbi försvararen och blev fälld. Teemu Järvenlahti lade själv straffen också, dock missade han målet denna gång, och i halvtid hade vi ännu 3-1.
I inledningen på andra halvleken ökade JBK på sin ledning. FC Vaajakoski tappade boll på mittplan, Adam Mekki kom åt att springa in på tom yta, lade bollen ut till Jasper Uwaegbulam som sköt stolpe in. Strax efteråt hade Elias Machaal läge från 25 meter, men hans skott gick via en FC Vaajakoski spelare och i ribban. I minut 57 fullbordade Jasper Uwaegbulam sitt hattrick, Teemu Järvenlahti stal bollen av Joona Rönka som hade problem flera gånger under matchen, ett inlägg i boxen var bollen kom rakt åt Jasper Uwaegbulam när Niilo Pirttinen läste situationen fel, tog emot bollen och placerade den säkert i mål. Sedan vaknade FC Vaajakoski till lite, Harrison De Nicolo passade in mot mål och Matias Sarlin kunde lägga bollen i mål. Bara fem minuter senare och ställningen var 5-3 och lite pirr i matchen. Igen var det Matias Sarlin som gjorde målet efter att JBK inte fått bort bollen. På övertid gjorde då JBK matchens sista mål efter en kontring, Adrian Nyfelt passade till Adam Mekki som lade in bollen i bortre hörnet, hans andra mål i matchen i sin debut i JBK-tröjan.

JBK spelar följande gång under Jakobs Dagar på söndagen 24 juli när Kajaanin Haka kommer på besök, matchen startar 16:00. Välkommen åter då!

2022-06-23

JBK BLEV UTAN BELÖNING MOT KRAFT

49′ 0-1 Samir Isanovic
80′ 0-2 Kevin Peth (straff)
90′ 1-2 Joakim Häggblom

Matchprotokoll

Publik: 118

JBK spelade en match dagen innan midsommar afton när Närpes Kraft kom på besök. Närpes Kraft som har spelat en bra säsong hittils. Efter sju matcher var man ännu obesegrade, senast vann man hemma över RoPS med 2-0. Dessutom har man släppt in endast 5 mål på dessa sju matcher. Förra säsongen vann man hemma mot Närpes Kraft med 2-0, i Närpes blev det dock en 4-0 förlust bara 10 dagar senare. Från FF Jaro fanns Albin Björkskog och Benjamin Östman med idag, Joas Snellman vaktade målet för dagen.

I den första halvleken var bollinnehavet i JBK:s favör, speciellt väldigt bra målchanser skapade JBK inte ändå. I den 40 minuten hade Jasper Uwaegbulam ett skott i ribban efter några fina passningar.

I den 49 minuten gick gästerna i ledningen när Bosniern Samir Isanovic lägger in ett inlägg strax framför målet. Efter en timmes spel var det Teemu Järvenlahtis tur att träffa överliggaren med ett fint skott. Turen var inte med JBK idag. Med tio minuter kvar av ordinarie matchtiden döms det en straff åt Kraft, efter en minsann oklar situation. Ingen från JBK:s bänk förstod riktigt varifrån straffen kom. I situationen strax innan kom en Kraft-spelare hårt i ryggen på Teemu Järvenlahti, strax efter det visslade domaren för straff. Straffen tog för Jakobstads publiken bekante Kraft kaptenen Kevin Peth, säker straff i mål och ställningen var 0-2. På övertid kom Joakim Häggblom åt att reducera matchen, men närmare än så kom man inte denna gång trots att bollen dansade runt i Krafts straffområde strax efter JBK:s mål, men man fick inte foten på bollen. Således är Närpes Kraft ännu obesegrade i serien.

JBK:s följande match spelas i Karleby mot käre rivalen GBK, som ju tränas av Niklas Käcko. Matchen spelas 10 juli med start 18:30.

2022-06-12

EN COMEBACK GAV EN POÄNG

4′ 0-1 Paulo Ippolito
55′ 0-2 Michael Ibiyomi
76′ 1-2 Adrian Nyfelt
90′ 2-2 Teemu Järvenlahti

Matchprotokoll

Publik: 121

I söndags hade JBK gäster från Uleåborg när Oulun Työväen Palloilijat, kortare sagt alltså OTP, var på besök. Ett lag som haft en lite kämpig start på säsongen också. Man vann hemma mot GBK, och spelade 0-0 i Närpes, annars har det blivit förluster för OTP. Om man inte kännde till förutsättningarna när man kollade matchen, så skulle man lite skämtsamt ha kunnat tro att JBK spelar en internationell match, OTP hade nämligen två finländare i öppningen, en har dubbelt medborgarskap också (en av dom Finland). Där fanns tre från Nigeria, tre från Argentina också en spelare från Portugal, målvakten var en italienare. För JBK:s del hade man två Savchenko på planen när Mykyta vaktade målet för dagen. Ifjol när lagen möttes på Västraplan slutade matchen 2-2, efter att JBK ledde med 2-0 efter första halvleken, men OTP kom ikapp i den andra efter två mål av Michael Ibiyomi.

OTP gick i ledningen redan efter fyra minuter. OTP hade en hörna som Mykyta Savchenko kom ut och boxade bort, men blev inte bättre än att bollen kom rakt åt argentinaren Paulo Ippolito som nickade bollen i mål från cirka 10 meter när Mykyta Savchenko var lite ur position efter utflykten. Efter en halvtimmes spel provade OTP skott från cirka 40 meter, men Mykyta Savchenko redde ut situationen till en hörna. På övertid skapade JBK sin kanske bästa målchans under första halvleken när Joakim Häggblom kom åt att nicka en hörna på mål, men Mattia Guarnieri var på sin vakt och räddade.

Tio minuter var spelade av den andra halvleken när ställningen blev 0-2. Man spelade bollen mot den alltjämt farlige Michael Ibiyomi som mitt i allt var helt fri med Mykyta Savchenko, lyfte behärskat bollen över honom i mål. Sedan vaknade JBK till ordentligt och man började skapa chanser också. Strax efter målet hade Anton Strömbäck ett bra skott som räddades. I den 76 minuten reducerade JBK, när Adrian Nyfelt kom åt att skjuta in bollen i bortre hörnet. JBK jagade frenetiskt en kvittering och på övertid gav Teemu Järvenlahti glädje åt dom som kommit och se på matchen när han med sitt liknande skott som Adrian Nyfelt kvitterade matchen.

Också följande match för JBK spelas på Västraplan när man får gäster från Närpes på besök, matchen mot Kraft spelas torsdagen 23 juni med start 18:30. I skrivande stund är Kraft ännu faktiskt obesegrade i serien, man spelar dock en match hemma mot RoPS innan man besöker Västraplan.

2022-06-07

STOR FÖRLUST I ULEÅBORG

5′ 1-0 Onni Heikkinen
45′ 2-0 Jyri Vääräniemi
58′ 3-0 Simon Thurling
78′ 4-0 Christian Bohui
90′ 5-0 Jyri Vääräniemi

Matchprotokoll

Publik: 71

Senaste söndagen hade JBK sin första match i Uleåborg för säsongen, för motståndet stod JS Hercules. Ett lag som innan matchen hade tre matcher utan vinst, man förlorade i Vasa mot Vasa IFK, spelade 2-2 mot både Närpes Kraft och RoPS. Hercules tränas av en dansk. JBK hade efter segern mot Komeetat förlorat hemma mot OLS med 2-1. Förra säsongen förlorade man båda matcherna mot Hercules, 3-0 i Uleåborg och 1-2 blev det på Västraplan. Matchen spelades på en sliten konstgräsmatta på Castrén, i solsken.

Redan i den andra minuten kom Albin Björkskog till skott, som dock tog i insidan på stolpen. I anfallet efteråt gick Hercules i ledningen, Onni Heikkinenis låga skott från straffområdsgränsen sökte sig in bakom Joas Snellman. JBK fortsatte dock att spela bra, hålla i bollen i egen anfallszon och skapade också lägen att kvittera. Vid 23 minuter hade Danylo Savchenko ett skott som sökte sig mot krysset, men Aleksanteri Patronen fick en hand på bollen. I halvlekens slutskede fick Hercules en frispark från ett hyfsat läge, ett skott över muren som på vägen till mål touchade en Hercules spelare ännu. Var väl nog en av dom bättre halvlekarna av JBK denna säsong, trots det stog det 2-0 på tavlan.
Knappt en kvart var spelad av den andra halvleken när Hercules gjorde 3-0 och lite av döda matchen. Ett lågt inlägg som Simon Thurling sköt in direkt på första beröringen. En kvart från slutet trycker Christian Bohui in en hörna framför JBK-målet. Ännu på övertid gjorde man ett femte mål när Jyri Vääräniemi placerade in bollen.
Som sagt, med lite flyt hade första halvleken kunnat se helt annorlunda ut, men nu gick det såhär och siffrorna blev onödigt stora till sist. Man kom väl inte riktigt upp i samma nivå i den andra halvleken som den första heller.

Följande match för JBK:s del är en klassisk sex poängs match när man möter ett annat Uleåborgs lag, nämligen Oulun Työväen Palloilijat, som har skrapat ihop fyra poäng, JBK ligger på fem poäng. Bakom OTP återfinns GBK och Komeetat på två poäng och på nedflyttningsplats. Matchen mot OTP spelas inkommande lördag 11 juni med start 17:00.

2022-05-23

SÄSONGENS FÖRSTA SEGER I JYVÄSKYLÄ

18′ 1-0 Toni Nousiainen
36′ 1-1 Jasper Uwaegbulam
64′ 1-2 Jasper Uwaegbulam

Matchprotokoll

Publik: 221

Highlights

På söndagen var det dags för följande match för JBK när man hade säsongens första match av tre stycken i Jyväskylä, nu mot nykomlingen i serien Komeetat. En förening som är grundat 2010. Spelar nu för första gången i Division 2. Föreningen har en egen konstgräsplan i Keltinmäki i utkanten av Jyväskylä. Komeetat har börjat serien med tre förluster, ännu också utan gjorda mål. JBK förlorade hemmapremiären med 2-1 mot JJK efter ett sent avgörande mål av JJK.

Första målet för Komeetat i Division 2 kom efter 18 minuter. Jasper Uwaegbulam avancerade in i straffområdet, men gick omkull och Komeetat kunde starta ett anfall, en lång boll upp mot Toni Nousiainen som tog emot och kom åt att skjuta ett lågt skott i mål förbi Hannes Käldström. Med tio minuter kvar av halvleken kom JBK:s kvittering, Ett inlägg av Teemu Järvenlahti som söker sig till den borte delen av straffområdet var Jasper Uwaegbulam skjuter in bollen via bortre stolpen. Annars en ganska jämn halvlek, eventuellt att Komeetat skapade och hade bollen lite mer. Vid en timmes spel var bollen i Komeetats mål efter en lite tilltrasslig situation, till först var Komeetat nära att göra självmål, redde ut situationen men Alex Ramsay var på plats och lade in bollen, i samma situation kom han i ryggen på Komeetats spelare och målet blev inte godkänt. Dock endast fem minuter senare gick JBK i ledningen, Jasper Uwaegbulam kunde nicka in en hörna. Sista halvtimmen kunde JBK kontrollera läget relativt bra, något skapade Komeetat men man redde ut situationerna. I slutskedet kom en boll bakom JBK:s backlinje, Hannes Käldström var på sin vakt i målet och kom ut till cirka 35 meter och kapade Komeetats spelare, och stoppade således ett farligt anfall, med gult kort dock som belöning.

Överlag en trevlig tillställning i Jyväskylä, läktarna runtomkring Comets Park var väl fyllda också. Man gör saker och ting lite på sitt eget vis vilket man skall ha en eloge för!

Följande match för JBK:s del spelas igen i Jakobstad på Västraplan, när man får gäster från Uleåborg i form av OLS. Matchen är inkommande söndag med start 14:00.

2022-05-08

DRAMATIK I KAJANA NÄR JBK TOG EN POÄNG

36′ 1-0 Henrique Junior Nunes Quadros
40′ 2-0 Joao Pedro Goncalves Varela
56′ 2-1 Jasper Uwaegbulam
90′ 2-2 Benjamin Östman

Matchprotokoll

Publik: 152

På lördagen hade JBK säsongens andra match, denna gång i Kajana mot Kajaanin Haka. Ett lag som gjorde comeback i Division 2 för denna säsong, 2019 möttes man senast, då spelade man 2-2 i Kajana, då också i maj. Men från laget då fanns ingen med i denna match. Kajaanin Haka började säsongen med att besegra Vasa IFK med 1-0 i Vasa. JBK spelade som bekant 1-1 i Rovaniemi efter en sen kvittering av RoPS. Kajaanin Haka har en ganska mång kulturellt lag med tre stycker portugiser, en brasilienare, en från Kap Verde och en från Kamerun. På bänken fanns ännu en från Portugal. Huvudtränaren är också från Portugal. När lagen värmde upp kom det slask, men under matchen slutade det att regna helt och hållet.

Matchen var väldigt annorlunda från första matchen, när motståndaren hade lite gamlare spelare också. Matchens första ordentliga chans kom efter 7 minuter, men Kajaanin Hakas spelares avslut gick förbi. Strax efteråt hade Danylo Savchenko ett skott förbi krysset. Vid 23 minuter kom Kajaanin Haka lite väl enkelt förbi JBK:s spelare och kom åt att avsluta, men gick förbi. Vid en halvtimme hade JBK en ypperlig chans att gå till ledning när Jasper Uwaegbulam kom fint runt på kanten, fick till ett inlägg till Isak Löv, men hans skott gick förbi. Efter 36 minuter kom då matchens första mål, Kajaanin Hakas spelare kommer runt på kanten, efter en liten turlig studs kommer bollen till en helt fri Nunes Quadros som lag bollen i bortre hörnet. Endast 4 minuter senare var ställningen 2-0. Målet föregicks av en chans för JBK, men Jasper Uwaegbulams skott blockades, sedan gick dom gulklädda hemmaspelare till anfall, en boll i djupet och Goncalves Varela var ensam genom, Joas Snellman var på bollen, men den gick trots allt i mål.
Andra halvleken började med en chans för JBK när Adam Sundelin fick till en passning åt Jasper Uwaegbulam som kom till att skjuta, men Paavo Jarva i hemmamålet räddade. En stund senare reducerade JBK. Benjamin Östmans fina inlägg hittade Jasper Uwaegbulam som nickade bollen i mål. Jasper har nu gjort mål i båda matcherna för JBK! En kvart senare får JBK en frispark från ett hyfsat läge, ett inlägg i boxen var en JBK:are kommer åt att nicka, Joona Heiskanen som i situationen tidigare hade tagit en varning spelade bollen med handen och fick sin andra varning och rött kort, i samma situation fick JBK också en straff, som Jonas Emet skulle slå. Dock drog Paavo Jarva det längre strået här och en kvittering fick vi ännu inte se. Strax innan man var på övertid kom Kajaanin Haka med 3 spelare mot JBK:s 2, men Joas Snellman räddade fint målchansen. I den femte tilläggsminuten kom JBK:s kvittering. Isak Löv med ett inlägg som Benjamin Östman drog till direkt på med vänstern, bollen i främre krysset, mycket fint mål! Och vild jubel på JBK:s bänk.

Överlag en bra match för Division 2, bra med chanser åt båda hållen och hyfsat tempo hela tiden. JBK visade att man ger sig inte innan matchen är slut, trots att man missade en straff också. Bra kämpat av hela laget!

Följande match för JBK spelas på Västra plan, hemmapremiär alltså! För motståndet står JJK från Jyväskylä som är tippat att vara med och kämpa om att stiga till Ettan. Matchen är inkommande lördag 14 maj klockan 17:00
.

2022-05-01

EN POÄNG FÖR JBK I PREMIÄREN, KVITTERING I SISTA SEKUNDERNA

8′ 0-1 Jasper Uwaegbulam
90′ 1-1 Aapo Savolainen

Matchprotokoll

Publik: 249

I lördags var det dags för preimär i Division 2 för JBK:s del när man hade en match uppe i Rovaniemi. Mot ett RoPS som kvalade till Veikkausliiga föregående säsong efter en bra säsong i Division 1 var man slutade andra efter VPS, förlorade kvalet mot AC Oulu och sedan kom det fram att man hade svåra ekonomiska problem som ledde till att man inte tog emot platsen i Division 1 utan man tog Rovaniemi Football Academys plats i Division 2. Tappade i princip hela laget och har fått börja om på ny kula lite. Från FF Jaro hade man tre spelare i uppställningen i denna match, Benjamin Östman, Joas Snellman och Marcel Wargh. Med fanns också FF Jaros målvakts Mykyta Savchenkos bror Danylo som gjort kontrakt med JBK. En annan intressant spelare för denna säsong är Jasper Uwaegbulam som har tidigare spelat fem säsonger i Paide Linnameeskond i Estniska ligan, och en säsong med Maardu Linnameeskond. Spelade föregående säsong i Norrvalla FF.

Matchen började för JBK:s del bra, och man gick i ledningen i den åttonde minuten. RoPS passade åt målvakten som fick en aggressiv press av JBK:s anfall, bollen i mål via Jasper Uwaegbulam när Lauri-Emil Vetri skulle öppna spelet. Senare hade RoPS ett friläge och också en annan bra chans till kvittering, men Joas Snellman räddade bra. Teemu Järvenlahti hade också ett tungt skott som målvakten räddade till hörna. Efter drygt en timmes spel kom en bra chans för RoPS när det blev lite missförstånd/dåling kommunikation i JBK:s försvar, men Joas Snellman räddade igen friläget. Tio minuter innan slut fick RoPS en frispark från drygt 35-40 meter, en lång boll in i straffområdet var RoPS fick bollen i mål också, men det blev bortdömt för offside. Mot slutet lyfte RoPS upp mer folk i anfallet och trycket mot JBK:s mål blev bara hårdare, och i sista sekundera fick Rovaniemi publiken också jubla när det efter dålig kommuniation mellan målvakt och försvar kom Aapo Savolainen emellan och petade in bollen och matchen slutade oavgjort. På förhand skulle man nog ha accepterat en poäng från Rovaniemi, tråkigt bara att det skulle komma i sista sekunderna. Överlag hade nog RoPS vassare chanser i matchen, Joas Snellman i mål spelade väldigt bra!

Följande match för JBK blir 7 maj när man åker till Kajana för att möta Haka, matchen börjar 17:00 på Kajaanin Liikuntapuiston tekonurmikenttä.

2022-04-29

SÄSONGEN BÖRJAR!

Efter en till lång försäsong så börjar man igen spela för poäng i Division 2. Försäsongen för JBK:s del har stått för bland annat fem träningsmatcher i vilka det kom fyra segrar och en oavgjord. Ofta har man tränat och spelat tillsammans med FF Jaro också. JBK har igen ett farmavtal med FF Jaro.

I första seriematchen står RoPS för motståndet, ett lag som slutade på andra plats i Veikkausliiga 2018. Men sedan dess har det kommit förändringar i klubben, föregående säsong kvalade man till Veikkausliiga, men förlorade kvalet mot AC Oulu. Sedan kom det fram att föreningen hade svåra ekonomiska problem, vilket ledde till att man inte tog emot platsen i Division 1 utan tog så att säga ny fart i Division 2 var man redan hade Rovaniemi Football Academy. Laget består av till stor del spelare som är yngre än 20-år. Många viktiga spelare från ifjol har lämnat. RoPS har trots allt en bra juniorverksamhet och nya förmågor är helt säkert på framfart!

Annars kan man nämna från årets C-zon att en helt ny bekantskap kommer man att möta också, när Komeetat från Jyväskylä steg till Division 2, ett lag som dessutom har en egen plan också. Kajaanin Haka får man se igen också. GBK fick som bekant en plats i Division 2 igen efter misstag av Bollförbundet angående hur man fyllde på med lag efter att någon lämnat bort. JBK:s hemmapremiär är den 14 maj när en av förhandsfavoriterna i serien JJK från Jyväskylä kommer till Västraplan. Följande match efter RoPS spelas i Kajana mot Haka 7 maj.

Under natten till matchdagen kommer det väl lite snö i Rovaniemi också, men under matchen skall det vara relativt klart och +3 grader.

Tyvärr ser man inte matchen online någonstans imorgon, annars kommer nog RoPS att visa sina matcher på Ruutu.

Matchen börjar på Rovaniemi Centralplan 15:00. JBK kommer att åka med statens järnväg till Rovanimi tidigt på morgonen.

2022-04-24

VERKSAMHETSBERÄTTELSE  2020

STYRELSEN 2020

Ordförande: Johan Nyman
Viceordförande: Leif Nyman

Sekreterare: Jari Jakobsson
Kassör: Mia Nyman
Medlem: Björn Nyman
Medlem: Kristoffer Lillsunde
Suppelant: Andreas Matkala
Suppleant: Fredrik Aaltonen

Representationslaget spelade i Division två, norra zon, arrangerad av Finlands Bollförbund.
Laget spelade en mycket bra säsong och placerade sig i en jämn serie som 4:e av 12 lag. JBK fortsätter således och spela säsongen 2021 i Tvåan. I grundserien (endast 17 matcher p.g.a. covid-19 pandemin) vann JBK 7 matcher, spelade oavgjort 5 gånger och förlorade 5 matcher. Målskillnaden blev 24 – 23. Jimmy Wargh tränade laget och som spelande andra tränare fungerade Pavle Milosavljevic och som mv-tränare Anders Brunell. Björn Nyman och Kristoffer Lillsunde  fungerade som materialförvaltare. Jari Jakobsson, Andreas Matkala och Leif Nyman fungerade som lagledare. Farmavtalet med Division 1 laget FF Jaro fungerade bra.

Föreningen höll ingen säsongavslutning p.g.a. covid-19 pandemin. Följande spelare blev valda som:
Säsongens målskytt: Kevin Larsson (6 mål)
Publikens favorit: Rasmus Korkea-Aho

Säsongens spelare: Anton Kass
Säsongens unga spelare: Joas Snellman

Juniorverksamheten fortsatte för tredje året efter ett avbrått på några år. Ca. 30 juniorer i 7 – 9 års ålder har deltagit i verksamheten. Som junioransvarig har fungerat Lars Sandvik.
Medlemsavgiften var 20 euro. Föreningens ordförande Johan Nyman blev ihågkommen på sin 50-års dag med ett foto, konjak-flaska och blommor.

2021-01-29

Tränarna

JBK har skrivit kontrakt med Emil Öhberg. Emil kommer att vara som målvakt, asissterande tränare och målvaktstränare.

2021-01-07

Kris Huckstepp klar som ny tränare för JBK

JBK har kommit överrens med en ny tränare, efter att man fått in 46 ansökningar från åtta olika länder så föll valet på Kris Huckstepp, urpsrungligen hem från England. Tränade senast Vasa IFK:s damer som kvalade till ligan denna säsong. Har tränar bakgrund också i VPS (assisterande tränare under Petri Vuorinen 2015),  Vasa IFK, FC Sport, Närpes Kraft och FC Korsholm.

Kris Huckstepp kommenterar till Österbottens Tidning att han är stolt över att ha fått chansen som tränare för JBK. Vill föra traditionen vidare med att utveckla spelare till FF Jaro. Som sina styrkor som tränare nämner han att få ut det bästa av spelarna, och lära känna dem som människor. Jimmy Wargh som tidigare blev klar som tränare för FF Jaro känner Kris Huckstepp sedan tidigare, och båda två har en liknande syn på hur fotboll skall spelas.

Tränaruppdraget börjar 7 januari med morgonträningar.

Kris Huckstepp kommer också att ha han om FF Jaros talagrupp (14-17 åringar).

2020-12-05

Vi söker en tränare på heltid

FF Jaro Junior JS och Jakobstads Bollklubb, JBK, söker nu gemensamt en tränare på heltid. Utgångsläget är ett tidsbundet avtal på ett år, start 4.1.2021 eller enligt överenskommelse.

Halva tjänsten fungerar man som talangtränare för FF Jaro Juniors lovande juniorer i de äldre årsklasserna (13-17år). Andra halvan av tjänsten är man huvudtränare för JBK i division 2 (Kakkonen/Tvåan). Positionen utgör en viktig länk i vår trappstegsmodell för juniorutveckling och är i tätt samarbete mellan Jaro Juniors B-juniorlag, JBK och FF Jaros representationslag i division I (Ykkönen/Ettan).

Vi söker en utvecklingsinriktad och ivrig tränare.

Vi erbjuder en målinriktad verksamhet, möjlighet att utvecklas i tränarkarriären, samt goda träningsfaciliteter året runt.

Vi förväntar oss minst UEFA B tränarlicens och tränarerfarenhet. Vi förväntar oss en god pedagogisk förmåga att träna och utveckla ungdomar och beredskap att följa föreningarnas riktlinjer, samt samarbetsförmåga och goda sociala färdigheter. Språkkunskaper är en fördel.

FF Jaro är grundad 1965 och FF Jaro Junior JS är en egen förening sedan 2009. JBK är grundad 1944 och samtliga föreningar är verksamma i Jakobstad med en gedigen fotbollskultur.

Sänd din fritt formulerade ansökan och CV senast 18.12.2020 till . Tilläggsuppgifter ges av Michael Östman, ordförande FF Jaro Junior JS, tel. +358 40 503 6480.

2020-06-13

JBK KRYSSADE I PREMIÄREN

Matchprotokoll

Highlights från matchen

Publik: 245

JBK:s premiär för säsongen 2020 var en ganska intressant historia på förhand när man mötte JIPPO från Joensuu. Laget spelade föregående säsong i Zon A, och kom där på en fin andra plats med bara två förluster under säsongen. Under 25 matcher släppte man in bara 18 mål, och gjorde 38. Spelade dock 13 oavgjorda matcher. Lagen har mötts bara en gång tidigare, då en match i Finska Cupen 2011, också då spelade man i Joensuu, var matchen slutade 0-0 efter full tid, JIPPO drog till sist det längre strået efter straffar och gick vidare.

JIPPO började matchen klart vassare, och man får tacka Topi Valtonen som gjorde två fina räddningar i början av matchen, kanske lite tur med också för det vitklädda bortalaget. Men efterhand kom JBK bättre med i matchen, trots att riktigt vassa målchanser fattades.

I den andra halvleken var JBK betydligt bättre med i spelet överlag. Och förde spelet stundvis också. Några chanser hade man, Kevin Larsson var 1 mot 1, men tog en för hård touch i bollen och JIPPO:s försvarare kunde komma emellan. I situationen innan var JIPPO mycket nära att göra 1-0 när Topi Valtonen var en bit utanför målet för att täcka skott och blev lite utspelad. Alex Ramsay var också nära att få huvudet på ett inlägg, men bollen gick över honom. Matchens sista spark var en frispark för JBK från cirka 25 meter som Rasmus Korkea-Aho slog över muren och 15 centimeter utanför stolen, nära tre poäng där. Men matchen slutade alltså mållös!

Inkommande onsdag spelar JBK sin hemmapremiär, när Oulun Luistinseura kommer på besök. OLS slog FC Kiisto med 2-0 i sin första match för säsongen. Matchen börjar 18:30 på Västraplan, välkommen!

Säsongen börjar äntligen!

Efter en minsann speciell försäsong så är vi äntligen vid dörren när serien äntligen håller på att sparka igång för JBK:s del. Försäsongen började med lite lätta träningar i december tillsammans med FF Jaro. Första träningsmatchen spelades 24 januari när man vann 3-0 mot KPV Akatemia. Efter det hade man en minst sagt svängig historia mot Vasa IFK som slutade i en förlust med 5-6. Norrvalla FF som steg tillbakas till Trean fick se sig besegrade med siffrorna 5-1. NIK vann man med 6-1 mot. Sedan kom corona viruset in i bilden och all fotbolls verksamhet stannade av, för totalt cirka tre månader. Starten av Division 2 fick skjutas upp, man fick ett nytt spelsystem och ett nytt spelprogram. Skulle man ännu ens spela fotboll denna sommar frågade väl sig många också. Men så kom beslutet från Bollförbundet, Division 2:ans säsong börjar 13 juni! Innan det hann man spela ännu två träningsmatcher. NIK mötte man igen, nu på Västraplan i fint väder, och med publik! Slutresultatet efter 3 x 30 minuters spel var 2-2 efter en sen kvittering av NIK. 6 juni mötte man KPV Akatemia i Karleby på planen i Yxpila, JBK vann med 2-1.

Ett nytt spelsystem ja? Jo, man spelar inte riktigt som man brukar, alla lag får man inte ens se på Västraplan denna säsong. Mot dom “lokala lagen” GBK, Vasa IFK och FC Kiisto spelar man tre gånger. Vasa IFK och FC Kiisto möter man två gånger på Västraplan, två gånger spelar man i Karleby. Sedan har man också hemmamatch mot OLS, Rovaniemi Football Academy (fd. RoPS II), JJK som ännu 2017 spelade i Veikkausliiga, men blev degraderad och fick ekonomiska problem, men börjar nu vara tillbakas i finrummet igen, JS Hercules möter man också på Västraplan. Vilket innebär att man endast har en bortamatch mot JIPPO från Joensuu, FC Vaajakoski, Kemis nya bekantskap Kemi City FC som grundades efter att PS Kemi gick i graven, säsongen avslutas precis som säsongen innan med en match i Kuopio mot KuFu98.

Säsongen börjar som sagt mot JIPPO i Joensuu på Mehtimäkis konstgräsplan på lördag 17:00. JIPPO (Joensuun Iloiset Peli-Pojat) som är grundat 2001 efter en fusion mellan Ratanat och JiiPee (Joensuun Pallo). Säsongerna 2006-2014 spelade JIPPO i Division 1. Föregående säsong spelade man i Zon A i Division 2, förlorade bara två matcher under säsongen, och slutade på en andra plats efter MP från S:t Michel som avancerade till Division 1. I JIPPO spelar idag bland annat Timo Tahvanainen som är bekant från FF Jaro var han spelade 2011-2012.

Onsdagen den 17 juni 18:30 spelar JBK sin hemmapremiär i serien på Västraplan, då mot OLS från Uleåborg, välkommen då om Joensuu känns lite för avlägset!

Spelarkontrakt

Anders Brunell fortsätter som målvaktstränare. Kevin Larsson och Jeremias Klemets är också klara för JBK.

Senaste Nytt med Jimmy Wargh

2020-01-05

Första träningen är över med JBK, hur känns det?
Känns bra att komma igång, i november-december väntar man bara på att få äntligen komma igång.

Hur har du lagt upp försäsongen?
Januari blir lite knackig på grund av att jag inte vet ännu vem som kommer att vara med i FF Jaros trupp och vissa spelare studerar på annan ort. Antonio Hotta, Oskar Sandström, Alex Ramsay och Benjamin Östman är för tillfället och tränar med FF Jaro också, men är intresserade av dom också förstås.

Hur var det att se på JBK:s matcher ifjol? Trots allt ett av dom bättre lagen i Division 2.
JBK spelar bra fotboll, med mycket egna spelare. Såg 5-7 matcher ifjol.

Tycker du att du har en bra/intressant grund att bygga ifrån?
Materialet är intressant, finns yngre och äldre. Men en ung träningsring just nu. Behöver finnas en mix i laget.

Hur ser du på lagbygget?
Är nöjd, finns en viss osäkerhet i och med FF Jaro och vad dom gör. Men samarbetet med FF Jaro tror jag nog att kommer funka bra. Spelare från FF Jaro kommer att spela med oss, och kanske någon från JBK får chansen där också. Finns en del intressanta spelare med. Är intresserad av alla spelare från ifjol, ingen har sagt nej.

Hurudan är du själv som tränare?
Har inte varit ansvarig tränare på några år (var ifjol med FF Jaros B-juniorer, och innan det med FF Jaros 14 åringar). Ser mig själv som krävande, man skall järnet när man är med. En kravnivå skall finnas där.

Första träningsmatchen är inplanerad till 24.1 mot KPV Akatemgia, det ser vi framemot!
Jo, tre träningsmatcher är klara. Tanken är att vi skall spela varannan helg. Och också en del fredagsmatcher så att alla intresserade har chans att komma och se, och inte match på samma dag som FF Jaro.

Vill ännu tillägga att Kevin Larsson, Anton och Linus Kass är aktuella, men dom studerar på annan ort och vill att deras vardag också funkar ifall det blir ett kontrakt.

ÅRSMÖTE

Torsdag 28.11. kl. 18:00 vid Stadshotellet. Samma kväll kl. 19:00 säsongsavslutning!

2019-10-12

FÖRLUST I ROVANIEMI


  

46′ 1-0 Roni Pietsalo
61′ 2-0 Niklas Jokelainen
71′ 3-0 Niklas Jokelainen
81′ 4-0 Roni Pietsalo
90′ 5-0 Aleksi Koivumaa

Matchprotokoll

Publik: 56

I lördags var det dags för den första matchen i den första matchen i uppflyttningsserien mellan dom fyra bästa lagen i zon-C. För JBK innebar det en match i Rovaniemi mot RoPS/2. Första matchen lagen emellan på Västraplan slutade i en 2-0 bortaseger för RoPS/2. Drygt 5 veckor sedan förlorade JBK med 3-2 i Rovaniemi. Vädret uppe i Rovaniemi var väldigt arktiskt, en liten vind och lite snöfall när lagen värmde upp. Speciellt mycket snö kom det väl inte under matchens gång.

Första halvleken slutade mållös, trots att JBK hade två mycket goda chanser att gå upp i ledningen, en gång tog bollen på en RoPS/2 spelare på handen i straffområdet också, men domaren friade i den situationen.

Andra halvleken var bara drygt 25 sekunder gammal när RoPS/2 öppnade målkontot. En lite tilltrasslad situation framför JBK:s mål, till slut studsade bollen till Roni Pietsalo som kunde lägga in den i mål. RoPS andra mål kom efter en timmes spel, JBK:s uppspel gick rakt i foten på en RoPS-spelare, som med första beröringen lade en långboll upp till Niklas Jokelainen som var starkare i duellen med JBK:s spelare och rullade bollen förbi Konstantin Sorokin. Tio minuter senare och ställningen var 3-0. Målet kom från en hörne som slogs till bakre området, var Niklas Jokelainen fick ta emot och vända bort en JBK:are innan han lade bollen i mål via Konstantin Sorokin. RoPS fjärde mål kom efter att man ha vunnit bollen på mittfältet, kom runt på kanten, pass in till målet var Roni Pietsalo var helt fri. På övertid kunde RoPS fastställa slutresultat efter att JBK tappat bollen på mittplan, två passningar senare och Aleksi Koivumaa var halft genom, vände bort en JBK-försvarare och lag bollen i mål via Konstantin Sorokin.

Samtidigt spelade SJK Akatemia och KuFu98 1-1 i Seinäjoki, vilket innebar att SJK Akatemia är nu ohotad i toppen av tabellen, och spelar nästa säsong i Division 1.

JBK:s följande och sista hemmamatch för säsongen spelas inkommande lördag mot just SJK Akatemia, dock spelas matchen i Tellushallen pga regntunga moln som kommer att befinna sig över Jakobstad under större delar av lördagen. Matchen börjar 14:00.

2019-09-28

JBK KRYSSADE I KARLEBY


  

2′ 0-1 Kevin Larsson
65′ 1-1 Miika Hohenthal
78′ 1-2 Kevin Larsson (straff)
83′ 2-2 David Carlsson (straff)

Matchprotokoll

Målen från matchen

Publik: 159

På lördagen hade JBK äran att vara på besök hos GBK i Karleby i deras sista hemmamatch för säsongen. JBK hade ju vunnit derbymatchen på Västraplan med 3-2 i slutet av juni. Konstantin Sorokin hade fått en liten skada under veckan och Anders Brunell fick göra en comeback mellan stolparna.

Strax när den andra minuten hade rullat igång så hade JBK bollen i mål. Alex Ramsay hittade Kevin Larsson som kom halft genom, och placerade bollen säkert in vid bakre stolpen. Fler mål såg man inte i den första halvleken.

JBK kunde behålla ledningen i drygt en timme innan GBK kvitterade, bollen kom via David Carlsson till Miika Hohenthal som säkert placerade in bollen. 13 minuter senare och JBK tilldömdes en straff när Elmer Kääntä kom i ryggen på Axel Vidjeskog, inget snack om saken. Kevin Larsson placerade bollen i krysset, otagbart för Olli Nylund. Men fem minuter senare och det blev straff i andra sidan av planen. Juuso Öst gled och täckte ett möjligt inlägg, bollen tog på armen och straff var det. David “Tulle” Carlsson var lika säker från straffpunkten och ställningen var 2-2.

Ännu återstår en match innan dom fyra första lagen börjar sin enkelserie. Det blir en intressant omgång när JBK möter KuFu98 på Västraplan, SJK Akatemia möter RoPS/2 i Rovaniemi. SJK Akatemia har en 12 poängs ledning, men efter det står RoPS/2 på 42 poäng, KuFu89 på 41 poäng och JBK på 40 poäng.

JBK:s följande match är alltså inkommande lördag 5.10. klockan 14:00 på Västraplan, när KuFu98 från Kuopio kommer på besök. Viktiga poäng på spel!

2019-09-22

EN KLAR SEGER I ULEÅBORG


  

6′ 0-1 Rasmus Korkea-Aho
26′ 0-2 Rasmus Korkea-Aho
49′ 0-3 Markus Kronholm
69′ 0-4 Jonathan Nylund
71′ 1-4 Abdul Sesay
77′ 1-5 Alex Ramsay

Matchprotokoll

Publik: 57

Senaste söndag hade JBK sin andra match för säsongen i Uleåborg, denna gång var det Oulun Luistinseura, kortare sagt alltså OLS som stod för värdskapet på Castréns konstgräsplan. I maj vann ju JBK med 1-0 mot OLS på Västraplan. JBK var med en mycket tunn trupp i Uleåborg, och i öppningen fanns bland annat Marcel Wargh och Samuel Uusitalo som ennu är B-juniorer.

Det var JBK som höll i taktpinnen direkt från början. Och i den sjätte minuten gick man upp i ledning. Det var Juuso Öst som lade en lång boll in i straffområdet, Juuso Särkelä i OLS-målet kom ut och boxade, men fick inte iväg bollen ordentligt, utan den landade rakt i fötterna på Rasmus Korkea-Aho som lade in bollen i tomt mål. Tjugo minter senare och Rasmus fick det att rassla i målnätet igen. JBK bröt Juuso Särkeläs uppspel på mittplan, och två passningar senare var Rasmus Korkea-Aho fri mot målvakten och gjorde inga misstag. Efter målet tog OLS lite av en “timeout” också när OLS-tränaren Augustine Jibrin kallade laget till sidan av planen för en stund innan man fortsatte spela igen, riktigt stor skillnad på matchbilden hade det inte dock.

Bara fyra minuter var spelade av den andra halvleken när JBK gjorde 0-3. En fin lång boll som nådde Markus Kronholm som gick i djupled, och lade säkert in bollen. Tjugo minuter senare och ställningen var redan 0-4. Det var Markus Kronholm som skarvade vidare bollen till Jonathan Nylund som kom ensam genom och placerade säkert in bollen. Men bara två minuter senare så kom OLS åt att reducera, ett inlägg i boxen som inte JBK fick rensat bort, och Abdul Sesay kunde lägga in bollen. Sex minuter senare och Alex Ramsay fastställde slutresultatet, fick ett inlägg från kanten som han lade in på första beröringen.

Detta resultat innebär också att JBK säkrade en plats med fyra bästa, vilket då igen innebär att man spelar ännu 3 stycken matcher i en enkel serie mot SJK Akatemia, KuFu98 och RoPS/2.

JBK:s följande match en exotisk bortamatch i Karleby, var GBK står för motståndet förstås. JBK har nu två matcher i rad spelat inför 50-60 personer, kanske lite mer nu i nästa match! Matchen är inkommande lördag 28 september med start 15:00 på Centralplan i Karleby.

2019-09-15

HERCULES FÖLL I REGNET PÅ VÄSTRAPLAN


 

27′ 1-0 Wilterlynd Inalien
49′ 2-0 Wilterlynd Inalien
53′ 2-1 Onni Heikkinen
86′ 3-1 Juuso Öst

Matchprotokoll

Publik: 59

Senaste söndag var man tillbakas på Västraplan efter ett besök på Centralplan mot Vasa IFK när man firade 75-års jubileum och vann matchen 1-0. Nu stod Hercules från Uleåborg för motståndet, i Uleåborg så spelade man 1-1 i slutet av juni. Regnade mer eller mindre under hela matchens gång, var nog bara dom tappraste som hade hittat sig till Västraplan denna gång.

Matchens första mål efter att Kevin Larsson har spelat Wilterlynd Inalien fri, som också fick med sig bollen trots att passningen kom lite bakom honom, ett kyligt avslut och JBK var i ledning. Strax innan målet hade Linus Kass räddat bollen strax innan mållinjen också.

Direkt i början på andra halvlek var Wilterlynd Inalien framme igen. Alex Ramsay som spelade fram amerikanaren framför målet, och bollen var igen bakom Aki Peltokorpi som nyligen också debuterade med Finlands U16-landslag, ung kille. Men bara fyra minuter senare och Hercules kom in i matchen genom en reducering. Lite snöpligt mål var det. Konstantin Sorokin fick en bakåtpassning, men hans utspark misslyckades, och bollen landade vid cirka 2o meter rakt i foten på Onni Heikkinen som med första beröringen lade bollen i ett tomt JBK-mål. I matchens slutskede avgjorde JBK matchen med ett tredje mål. Wilterlynd Inalien spelade in bollen till målet, bollen lämnade fri och först på bollen var Juuso Öst som klackade (!) in bollen.

Segern till trots så är JBK kvar på en fjärde plats i tabellen med 36 poäng, KuFu och RoPS/2 står både två på 38 poäng. RoPS/2 som dessutom förlorade i Uleåborg mot OLS. Tre matcher kvar att spela.

JBK:s följande match är i Uleåborg mot just OLS som senaste vann mot RoPS/2 med 3-1. Matchen spelas inkommande söndag 22 september med start 15:00 på Castren.

2019-08-25

EN MÅLS SEGER I JUBILEUMSMATCHEN


 

44′ 1-0 Kevin Larsson

Matchprotokoll

Publik: 335

Förra söndagen var det feststämning på Centralplan i Jakobstad när JBK firade 75 år sedan grundandet av föreningen. På plats fanns också gammla styrelseordföranden som blev ihågkomna med en ros av nuvarande ordföranden Timo Kuusisto. Hugo Still (1957-1959), Stig Johansson (1972-1973 och 1998-2019), Bror Nygård (1983-1987) och Johan Nyman (2015-2016) fanns på plats. Varje spelare hade med sig en av JBK:s egna juniorer in på planen också. Matchen i Vasa tidigare under säsongen slutade med en klar 4-0 seger för JBK. Dagen till “äran” var vädret väldigt blåsigt i första halvleken, och i andra halvleken fick man över sig två ordentliga regnskurar också, med ett inlsag av blixten också.

Första målet för kvällen kom alldeles i slutet av halvleken. En fin sidledes passning av Wilterlynd Inalien till Kevin Larsson som var ganska ren på högra kanten, Johannes Ström tog första försöket, men Kevin Larsson var först på returen också och lade in bollen i mål. Vasa IFK var inte helt ofarliga, utan man hade bollen två gånger i JBK:s mål, båda gångerna var situationen offside dock.

Andra halvleken bjöd inte på mera mål, och i slutet så kom inte Vasa IFK åt att skapa riktigt farliga chanser mot Topi Valtonens mål. JBK var närmare 2-0 än Vasa IFK 1-1, Kevin Larsson med två chanser, men ställningen stod sig till slutet.

Segern betydde också det att JBK avancerade till en tredje plats efter att KuFu98 förlorat mot FC Vaajakoski på hemmaplan. GBK på en femteplats är sju poäng från fjärde platsen. Publiken var fint med under hela matchen också, och stötte JBK. Vilket var fint att se! Hoppas vi får se en fortsättning på det också under matcherna som är kvar under säsongen.

JBK:s följande match är en längre resa när man åker till Rovaniemi för att möta RoPS/2 på Rovaniemen Keskuskenttä, matchen är lördagen den 7 september klockan 15:00. En viktig match i och med att RoPS/2 är på en andra plats med 35 poäng, JBK på en tredje med 33 poäng. Lagen på platserna 1 och 2 får två hemmamatcher och en bortamatch i serien mellan dom fyra bästa lagen.

2019-08-18

KLAR SEGER MOT VPS-J AKATEMIA – KEVIN LARSSON MED ETT HATTRICK


 

26′ 0-1 Kevin Larsson
37′ 0-2 Kevin Larsson
50′ 0-3 Wilterlynd Inalien
81′ 0-4 Jaakko Alasuutari
90′ 0-5 Kevin Larsson

Matchprotokoll

Publik: 71

I söndags hade JBK en match mot VPS-J Akatemia, matchen spelades inte på Elisa Stadion i Vasa, utan på konstgräsplanen utanför Botniahallen. Var faciliteterna var lite annorlundare än på Elisa Stadion. Tidigare under säsongen när man möttes på Västraplan så ledde VPS-J Akatemia med 1-0 i paus, men JBK vände på steken i andra halvlek och vann till slut med 2-1. VPS hade i truppen Samu Alanko, Mika Kaarre och Fabrice Gatambiye från Veikkausliiga-laget.

Första målet för dagen var ett fint uppbyggt mål! Konstantin Sorokin öppnar snabbt med ett kast, bollen spelas vidare till Kevin Larsson som har öppen gata på vänstra kanten, avancerar in mot mål och placerar säkert in bollen bakom Mika Kaarre. JBK:s andra mål kom 11 minuter senare. Också det var ett fint mål. Brytning på mittfältet, Viktor Strömbäck passar framåt till Kevin Larsson som blir fälld, men får trots det kontroll på bollen igen som går vidare till Wilterlynd Inalien, en fin lyftning av honom bakom VPS försvar, Kevin Larsson tar emot och lägger in bollen.

JBK fortsatte att ösa på i andra halvleken. Efter bara fem minuter så placerade Wilterlynd Inalien in ett skott i borte hörnet, och ställningen var 0-3. Under sista 10 minuterna gjorde JBK ennu två mål. 0-4 kom efter att Wilterlynd Inalien passat till Jim Myrevik som lade ett lågt inlägg mot mål, som Jaakko Alasuutari fick strax utanför straffområdet, vände bort en spelare och lade in bollen via bortre stolpen, inget hårt skott, men väl placerat. På övertid fullbordade Kevin Larsson sitt hattrick. Sumit Singh och Kevin Larsson spelade fint tillsammans, efter en djupledspassning kunde Kevin Larsson lägga in bollen. Direkt efteråt blåste domaren av matchen också.

Sist och slutligen en klar seger för JBK alltså. Skulle ha kunnat bli fler mål också, Kevin Larsson missade öppet mål efter en kontring, ett skott i stolpen hade man också.

JBK:s följande hemmamatch är föreningens 75-års jubileums match, när Vasa IFK står för motståndet på Centralplan i Jakobstad söndagen den 25 augusti. Matchstart är 18:30. Om inte vädret tillåter spel på Centralplan är matchen normalt på Västraplan. Då om nånsin gäller det att komma och se JBK spela!

2019-08-11

JBK VANN ÖVER SERIELEDAREN


 

39′ 1-0 Wilterlynd Inalien (straff)
66′ 1-1 Joonas Lepistö
89′ 2-1 Anton Sandlin

Matchprotokoll

Publik: 206

I lördags var det dags för en intressant match på Västraplan när obesegrade serieledaren SJK Akatemia kom på besök. Två matcher har man spelat oavgjort hittils. I deras trupp fanns några spelare från Veikkausliiga-laget också, så som Maximo Tolonen och Samba Benga. På våren när lagen möttes i Seinäjoki vann SJK Akatemia med 3-0.

Matchens första mål fick man se efter 39 minuter. Jim Myrevik lag en fin boll mot Kevin Larsson som var på väg ensam genom, men Veeti Mustonen kom i ryggen och JBK får en straff. Som Wilterlynd Inalien lägger säkert i mål.

SJK:s kvittering som kom i den 66 minuten var en intressant situation. Ett inlägg in till mål som Joona Lepistö kom med huvudet på, men en fin räddning av Topi Valtonen, returen fick han fötterna på på något vis och Topi Valtonen grävde bort bollen från målet. Bokstavligen, för den assisterande domaren hade sett att bollen var inne, och SJK Akatemia hade kvitterat. VAR skulle ha varit intressant i denna situation, men sånt finns ju inte att tillgå på Västraplan i en match i Division 2. JBK:s glädjande ledningmål fick man se alldeles i slutet. Anton Kass med ett inlägg i boxen, Rasmus Korkea-Aho når inte bollen, men bakom han har Anton Sandlin dykt upp som lägger med knät (!) bollen i en fin lyra över Severi Ikäheimo.

En överlag mycket bra fotbollsmatch, gott tempo och båda lagen hade chanser att göra mer mål. Viktor Strömbäck hade till exempel en lobb från cirka 25 meter som Severi Ikäheimo fick fingrarna på, och bollen strax över ribban.

JBK spelar följande match inkommande söndag när man åker till Korsholm för att möta VPS-J Akatemia, som tog sin första seger för säsongen i senaste matchen när PK-37 fick se sig besegrade. En match som inte spelas på fina Elisa Stadion, utan på konstgräsplanen utanför Botniahallen. Matchen börjar 18:30.
JBK:s följande hemmamatch är föreningens 75-års jubileums match, när Vasa IFK står för motståndet på Centralplan i Jakobstad söndagen den 25 augusti. Matchstart är 18:30 också då.

2019-07-20

3-0 SEGER I VAAJAKOSKI


 

57′ 0-1 Wilterlynd Inalien (straff)
63′ 0-2 Kevin Larsson
90′ 0-3 Alfred Söderman

Matchprotokoll

Publik: 269

Highlights från matchen (filmat av FC Vaajakoskis mediateam)

I lördags var det dags för JBK med en bortamatch i Vaajakoski, som numera tillhör Jyväskylä. I hemmamatchen tidigt på säsongen så vann ju JBK med hela 7-1 på Västraplan. Senast man möttes i Vaajakoski var 2011, då slutade matchen 1-1.

Den första halvleken var ganska svår för JBK, man skapade inte mycket farligt i anfallsväg. I den 30 minuten tilldöms FCV en straff när Jusa Ihalainen springer Juuso Haapasaari på hälarna, och han faller. Men straffen var inte den bästa av Samu Suoraniemi, utan bollen gick klart över JBK:s mål. Direkt efter målet hade FCV en bra chans att gå upp i ledning, efter några studsar och en räddning av Topi Valtonen kommer bollen till Toni Järvinen, men hans skott gick över mål från ett ganska öppet läge.

Den andra halvleken var 53 minuter gammal när FCV kom ensam genom på vänstra sidan, men Peetu Lintinen fick en dålig första beröring på mottagningen, och avslutet blev också misslyckat, Topi Valtonen behövde inte ens ingripa trots att det såg farligt ut. En par minuter senare var Juuso Haapasaari fri framför mål, men fick inte pannan ordentligt på inlägget och bollen klart förbi. I den 57 minuten kom då JBK:s öppningsmål, en fin boll bakom försvaret av Wilterlynd Inalien som Kevin Larsson sprang på, Pyry Friman i FCV-målet kom emot och tog Larssons ben istället för bollen, bollen på straffpunkten och Wilterlynd Inalien var säkerheten själv, trots att Pyry Friman fick händerna lite på bollen. Sex minuter senare och JBK gick upp i en tvåmåls ledning. En liknande boll av Rasmus Korkea-Aho som Wilterlynd Inalien gav till straffsituationen, Kevin Larsson vann duellen mot Teemu Roponen och lyfte in bollen över Pyry Friman som kom emot. I matchens sista sekunder kom Sumit Singh fint runt på kanten, avancerade in mot mål, skott från en snäv vinkel som gick ut till Alfred Söderman som hade enkelt att lägga in bollen i öppet mål.

JBK spelar följande match inkommande torsdag när man får besök av Haka från Kajana. Matchen spelas på Västraplan med start 18:30. Vad är inte bättre än att njuta av lite fotboll nu under Jakobs Dagar också i detta fina väder!

2019-06-30

SEGER I LOKALDERBYT


 

10′ 0-1 Lawrence Smith
13′ 1-1 Wilterlynd Inalien
17′ 1-2 Miika Hohentahl
21′ 2-2 Joakim Häggblom
85′ 3-2 Wilterlynd Inalien

Matchprotokoll

Publik: 330

I söndags var det dags för en av säsongens kanske mest intressanta matcher när lokal konkurrenten GBK från Karleby kom på besök till Västraplan. Innan omgången låg lagen efter varandra i tabellen, JBK på en fjärde plats med 17 poäng och GBK på en femte plats med 14 poäng. Ifjol när lagen möttes vann GBK båda möten med 2-1.

Inledningen på matchen var händelserik. Tio minuter var spelad när GBK fick en hörna, bollen kommer ut tillbaks ur straffområdet, ett nytt inlägg mot mål som amerikanen Lawrence Smith nickar in. Bara tre minuter senare och ställningen var 1-1. En brytning på mittplan, Anton Kass frispelar Wilterlynd Inalien som rundar Olli Nylund i GBK-målet och trots att han hamnade i en snäv vinkel så fick han in bollen. Men fyra minuter senare och GBK var upp i ledning igen. En lyftning in bakom JBK:s backlinje, Miika Hohentahl springer emellan, tar ner och lägger in strax framför näsan på Konstantin Sorokin. Igen gick det fyra minuter, och JBK kvitterade. JBK får en frispark vid hörnet av straffområdet, en fin boll av Anton Kass in mot mål som Joakim Häggblom får huvudet på.

Andra halvleken var kanske lite av ett ställningskrig, JBK hade nog dom vassare chanserna, och lite mera boll också. Avgörandet fick man se i den 85 minuten när Markus Kronholm hittar Wilterlynd Inalien med ett inlägg som han tar väl hand om, och slutligen lämnar alla poäng i Jakobstad. Dom röd-vita supportrarna som hade tagit sig till Västraplan fick gå hem besvikna.

Efter segern och KuFu:s förlust i Uleåborg mot OLS så tog JBK ett stadigare grepp nu om den fjärde platsen i tabellen, som skulle också innebära att JBK får kämpa om segern i C-zonen, som skulle ge en plats i Ettan. Fyra bästa spelar vidare i en enkel serie, poängen man har samlat har man med sig.

JBK spelare nästa gång långt borta i öst, närmare bestämt i Kuopio när KuFu98 står för motståndet på Savon Sanomat Areena. Matchen spelas inkommande lördag 6 juli med start 19:30.

2019-06-16

RoPS/2 BÄTTRE PÅ VÄSTRAPLAN


 

81′ 0-1 Janne Ojaniemi
87′ 0-2 Samuel Olabisi

Matchprotokoll

Publik: 113

På söndagen fortsatte JBK sina matcher på Västraplan när man fick möta RoPS/2. Ett helt obekant motstånd för JBK. RoPS/2 vann Division 3 i Lappland förra säsongen, och steg alltså till Division 2. Representationslaget deras spelar ju som bekant i Veikkausliiga. RoPS/2 saldo förra säsongen i Lapplands Division 3 var mycket övertygande, man spelade 20 matcher, vann 19 och förlorade en, med en målskillnad till slut på 90-14. Man har också börjar säsongen i Division 2 bra, och låg på en fjärde plats innan söndagens match, deras saldo efter sju matcher var 4-2-1, och en målskillnad på 21-8. Man hade också hjälp av liga-laget, tex. Sampo Ala som tillhör U17 landslaget fanns med i öppningen, också debuterat i Veikkausliiga och gjort mål dessutom.

Den första halvleken var överlag ganska chansfattig, men i stora drag ganska jämnt. JBK hade svårt att komma till ordentliga lägen.

Den andra halvleken var inte mycket annorlunda från den första. RoPS hade nog chanser att gå upp i en ledning flera gånger, men Konstantin Sorokin spelade bra och höll JBK med i matchen. Men i den 81 minuten gick gästerna upp i ledning. Erik Kantola hittar en medspelare med en djupledspassning, ett inspel till mål och Janne Ojaniemi lägger in bollen vid främre stolpen. Sex minuter senare och RoPS punkterade matchen med att göra ennu ett mål. RoPS fick en frispark vid hörnflaggan, ett inlägg till mål och nigerianske backen Samuel Olabisi nickade in bollen.

Efter förlusten så är JBK nu på en tredje plats i tabellen, som trots allt är mycket jämn! SJK Akatemia kör ennu på rent spel och har 21 poäng, men sedan kommer RoPS/2 på 17 poäng, JBK på 16, KuFu98 på 15, GBK på 13 poäng.

JBK spelar sin följande match onsdagen den 26 juni i Uleåborg, när Hercules står för motståndet på Castrén, matchen börjar 19:30. Finns skäl att ringa in söndagen den 30 juni i kalendern också när det är dags för en mycket intressant derbymatch på Västraplan när GBK kommer hit. Då börjar matchen 18:30

2019-06-03

JBK SVÄNGDE MATCHEN TILL EN VÄLFÖRTJÄNT SEGER


 

4′ 0-1 Momodou Sarr
57′ 1-1 Wilterlynd Inalien
76′ 2-1 Jusa Ihalainen

Matchprotokoll

Publik: 75

På måndagen fick JBK gäster från Vasa när VPS-J Akatemia kom på besök. Laget som steg från Trean till Division 2 tills denna säsong. Senast lagen möttes var 2016 när både två spelade i Trean. Då vann JBK båda matcherna, 1-0 i Vasa och 4-3 på Västraplan. Men VPS-J Akatemia hade då ett helt annat lag, ingen (!) från matcherna då spelade med VPS-J Akatemia också i måndags, så ingen vits att lägga vikt vid dom matcherna. Sedan dess har VPS-J Akatemias samarbete med representationslaget blivit starkare också, och idag hade man med Momodou Sarr och Fabrice Gatambiye från Liga-laget. Lagen möttes ju förstås också i en träningsmatch i Tellushallen i slutet på mars, då JBK vann med hela 7-1. VPS-J Akatemia har börjat säsongen lite trevande, man vann premiären i Kajana, men efter det har man förlorat fyra matcher i rad, med 6-0 i Karleby tex.

Matchen var bara fyra minuter gammal när gästerna gick i ledning. En lyftning bakom JBK:s backlinje som Momodou Sarr var först på, ett fint avslut i bortre hörnet, otagbart för Konstantin Sorokin. JBK var kanske inte riktigt på tårnarna i första halvleken, och man gick i pausvila i en bortaledning.

Till andra halvleken kom ett JBK som spelade på den nivån man skall göra. Och i den 57 minuten så kvitterade man matchen. Wilterlynd Inalien hade ett fint väggspel med Anthony Olusanya, tog sig förbi ennu en försvarare innan han lade bollen säkert i mål. Igen ett mycket fint mål av JBK. En kvart innan slut så tog JBK ledningen. VPS-J Akatemia lyckades rensa bort hörnan, men Jusa Ihalainen fick tag på bollen och sköt den i mål från drygt 20 meter. Mer mål kom det inte i matchen och JBK kunde ta en ny välförtjänt seger.

Nämnas kan ju att JBK har spelat fyra hemmamatcher och vunnit alla med en målskillnad på 16-3. Wilterlynd Inalien är på en delad andra plats i skytteligan i C-zonen med 8 fullträffar. Och JBK ligger ju som sagt på en andra plats i tabellen efter att lagen har spelat 5-7 matcher (dom flesta 6 stycken).

JBK spelar sin följande match i Vasa när Vasa IFK står för motståndet. Matchen är på måndagen den 10.6. klockan 18:30, och matchen spelas ju på Nya Ehnvallen i Gerby.

2019-05-26

JBK VISADE KLASS MOT PK-37


 

6′ 1-0 Kevin Larsson
10′ 2-0 Wilterlynd Inalien
30′ 2-1 Viljami Aittokoski
35′ 3-1 Severi Kähkönen
46′ 4-1 Wilterlynd Inalien
51′ 5-1 Wilterlynd Inalien
59′ 6-1 Wilterlynd Inalien

Matchprotokoll

Publik: 162

JBK som har börjat serien i positiva tecken med två segrar och en oavgjord tog på söndagen emot PK-37 från Idensalmi på Västraplan. Förra säsongen slutade matcherna lagen emellan så att JBK vann på Västraplan nästan exakt ett år sedan med 1-0, sent mål då av Joakim Häggblom. I Idensalmi lämnade poängen åt hemmalaget efter en 3-1 seger. Innan söndagens match hade inte PK-37 ennu öppnat målkontot, i premiären i Seinäjoki blev det en 4-0 förlust. I följande omgång åkte GBK iväg med poängen från Idensalmi efter en 3-0 seger. I Vaajakoski förlorade man med 1-0.

JBK öppnade matchen bra och visade direkt åt PK-37 att detta inte kommer bli någon enkel kväll. Sex minuter var spelade när Kevin Larsson blev frispelad och rullade in bollen. Bara fyra minuter senare och det rasslade igen bakom Ville Kosonen. Severi Kähkönen passade in till mål och Wilterlynd Inalien lag foten till. Efter en halvtimmes spel kom dock gästerna med i spelet ordentligt. Ville Seppä som vaktade JBK:s mål för dagen fick en bakåtpassning, men hans uppspel lyckades inte helt, och Viljami Aittokoski kunde frispelas med en passning, och bollen i mål. Men JBK kom igen, bara fem minuter senare var ställningen 3-1. En fin soloprestation av Severi Kähkönen som han avslutade med ett skott i taket på målet.

Många hade väl korven på hälft ennu när JBK gjorde sitt fjärde mål, bara 20 sekunder var spelade av den andra halvleken. En dålig bakåtpassning av PK-37 som Wilterlynd Inalien hann upp, rundade Ville Kosonen och lade bollen i mål. Bara fem minuter senare och Wilterlynd Inalien kunde fritt nicka in Anton Kass inlägg. Vid en timmes spel blev ställningen redan 6-1. En djupledsboll av Severi Kähkönen till Wilterlynd Inalien som rullade in bollen invid främre stolpen. Hans fjärde mål i matchen, och tredje mål i andra halvleken när den var 14 minuter gammal! Men målfabrikationen slutade där.

JBK spelar sin följande match på Kristi himmelsfärd, inkommande torsdag alltså, när man reser till Seinäjoki för att möta serieledaren SJK Akatemia, som öppnat serien med 5 raka vinster och leder serien, direkt efter JBK. Matchen börjar 17:00 på moderna Oma SP-Stadion.

2019-05-18

EN POÄNG I KAJANA EFTER SEN KVITTERING


 

39′ 0-1 Kevin Larsson
61′ 1-1 Lassi Toppinen
64′ 2-1 Niko Parkkari
90′ 2-2 Wilterlynd Inalien

Matchprotokoll

Publik: 153

I lördags hade JBK säsongens första bortamatch på programmet när man åkte till Kajana för att möta Kajaanin Haka. Kajaanin Haka som kom två i Norra Finlands Division 3, men eftersom varken PS Kemi eller JJK kunde ta emot platsen i Division 2 så fick Kajaanin Haka chansen att spela i Division 2. Kajaanin Haka har börjat säsongen med en hemmaförlust med 1-3 mot VPS/2, en match som spelades i hallen i Kajana pga snön som kom, i följande omgång fick man ordentligt med stryk i Kuopio när KuFu vann med 6-0. 2017 möttes man senast, då vann JBK i Jakobstad med 4-0, i Kajana spelade man 0-0.

JBK gick upp i ledning efter 39 minuter, när Kevin Larsson (i matchprotokollet står ennu fel namn) lade in bollen. JBK hade chanser att i princip punktera matchen redan i den första halvleken, men bollen ville inte in trots en hel del chanser. Nio stycken hörnor hade man också.

I den andra halvleken kom Haka både ikapp och förbi. Kvitterningen kom när Lassi Toppinen kom åt att skjuta fint i bortre hörnet. Bara tre minuter senare gick Haka upp i ledningen efter en kommunikationsmiss i försvaret, varken försvaret eller Konstantin Sorokin tog bollen, och Niko Parkkari fick göra ett ganska enkelt mål. I slutskedet skapade JBK lite press mot Hakas mål, och när man var redan inne på övertid så kom JBK:s kvittering, efter ett inlägg av Anton Kass så lade Wilterlynd Inalien in bollen på första beröringen.

Efter matchen belönades Jim Myrevik från JBK och från Kajaanin Haka Niko Parkkari.

Matchen sändes live på JBK:s Facebook-sida, men pga tekniska problem så avbröts sändningen strax innan JBK:s 0-1 mål, hela andra halvleken finns dock på film. Kvaliteten var tydligen lite si och så.

JBK spelar följande match på Västraplan, när PK-37 från Idensalmi kommer på besök. Matchen spelas söndagen 26 maj klockan 18:30.

2019-05-12

FC VAAJAKOSKI UTAN CHANS PÅ VÄSTRAPLAN


  

2′ 1-0 Wilterlynd Inalien
7′ 2-0 Walter Moore
9′ 3-0 Walter Moore
23′ 4-0 Kevin Larsson
56′ 5-0 Linus Kass
66′ 6-0 Severi Kähkönen
76′ 6-1 Panu Väliaho
90′ 7-1 Severi Kähkönen

Matchprotokoll

Highlights från matchen (filmat av FC Vaajakoskis mediateam)

Publik: 55

Söndagen 12 maj mötte JBK FC Vaajakoski på Västraplan. Ett lag som man inte mött speciellt ofta, senast var 2011 när man spelade i samma zon. Då spelade man 1-1 i Vaajakoski och på Västraplan så vann JBK med 4-3. FC Vaajakoski spelade senaste säsong i A-zonen, och slutade där på en tionde plats med 23 poäng efter 22 matcher, och skulle ha blivit nerflyttad till Division 3. Men eftersom FC Blackbird från Jyväskylä inte tog emot platsen i Division 2 trots att man vann Keski-Suomis Division 3 flyttade man upp FC Vaajakoski tillbakas, och fick ta platsen i C-zonen.

Matchen var bara 1.20 gammal när JBK gick till ledning efter en hörna som Wilterlynd Inalien kunde stöta in bakom Ville Viljala, som har erfarenhet från Division 1 också med JJK och Ekenäs IF. Bara fem minuter senare och bollen var i FC Vaajakoskis mål igen. Rasmus Korkea-Aho bröt ett uppspel, Kevin Larsson spelade till Jim Myrevik som igen lade vidare till en framrusande Walter Moore, säkert avslut i mål. JBK:s tredje mål kom bara drygt minuten senare, en kort öppning av Ville Viljala som Walter Moore reagerade snabbt på, stal bollen och placerade den i mål. Också i JBK:s fjärde mål var Walter Moore inblandad, ett inlägg till mål som Kevin Larsson lag in direkt från luften. JBK hade bud på flera mål i den första halvleken, men 4-0 i paus.

Andra halvleken var drygt tio minuter gammal när JBK fick en hörna, som Linus Kass lade in på andra försöket, efter att första skottet träffat en röd-tröjad spelare. JBK:s sjätte mål kom efter att Wilterlynd Inalien spelat Severi Kähkönen halft fri, och lade in bollen bakom Ville Viljala. Med en kvart kvar av speltiden kom gästerna åt att komma med i målprotokollet också, ett fint skott av Panu Väliaho som gick ribba-in. I slutskedet gjorde Severi Kähkönen ennu ett mål efter en kommunikationsmiss i FC Vaajakoskis försvar. Speciellt i andra halvleken gjorde Topi Valtonen några fina räddningar också.

JBK spelar inkommande helg säsongens första bortamatch, mot Kajaanin Haka i Kajana. Matchen spelas på lördag 18 maj klockan 17:00.

2019-05-05

JBK TOG EN SEGER I PREMIÄREN


  

60′ 1-0 Wilterlynd Inalien

Matchprotokoll

Publik: 156

Efter en lång och en ganska händelserik vinter för JBK:s del så sparkade man igång seriesäsongen äntligen senaste söndag med en hemmamatch mot Oulun Luistinseura från Uleåborg. Föregående säsong möttes man också, nästan vid exakt samma datum spelade man i Uleåborg, då vann JBK med 3-1. Drygt två månader senare möttes man på Västraplan var JBK vann igen, då med 2-0.

Redan efter sex minuter hade Wilterlynd Inalien ett skott i stolpen efter att ha gått förbi två OLS-spelare. Men närmare än så kom man inte i den första halvleken.

Andra halvleken var 15 minuter gammal när Topi Valtonen öppnade kort till Anton Sandlin, som lag en lång öppnande boll mot Wilterlynd Inalien, tog emot bollen, for förbi försvararen och lag bollen i bortre hörnet, 1-0. Strax efter målet skadade sig Viktor Strömbäck sig ganska illa åt vristen och hamnade att avbryta matchen. Speciellt JBK hade en del chanser att öka på sin ledning, men man såg inte fler än ett mål denna gång. OLS riktigt farliga lägen var ganska lätt räknade.

Också JBK:s följande match spelas på Västraplan, då är det Jyväskyläs “första lag” som kommer på besök, nämligen FC Vaajakoski. Matchen spelas inkommande söndag 12 maj klockan 15:00.

2019-04-13

JBK OCH VASA IFK SPELADE OAVGJORT


  

9′ 0-1 Mustafa Maki
53′ 1-1 Alfred Söderman

På lördagskvällen 13 april spelade JBK en träningsmatch mot Vasa IFK på Västraplan. Vasa IFK som föll från Division 2 efter föregående säsong, men fick chansen att komma tillbakas tillsammans med FC Vaajakoski via bakdörren när JJK och PS Kemi inte kunde ta emot platsen i Division 2.

Redan efter 9 minuter gick gästerna upp i ledning när Mustafa Maki fick bollen och rundade Jonas Edström i JBK-målet och lag in bollen. Efter en halvtimmes spel hade Rasmus Korkea-Aho en frispark som gick i stolpen, Vasa IFK-målvakten följde med situationen kyligt med blicken bara. Till halvtids vilan gick man alltså i en bortaledning.

I den 53 minuten kvitterade JBK. Joakim Häggblom lag ett lågt inlägg mot mål, bollen kom till Alfred Söderman som placerade in bollen i nedre hörnet. En stund efter målet hade Vasa IFK ett skott från öppet läge, men bollen gick i stolpen. Drygt tio minuter senare och Vasa IFK hade ett bra läge att gå i ledning, efter en frispark. Men man prickade stolpen igen, målvaktens bästa vänn. Strax efteråt hade gästerna ennu en par goda chanser till att göra mål, men matchen slutade 1-1.

Överlag en ganska jämn match som nog skulle ha kunna slutat i vinst för någondera med bättre skärpa. Helt ofarliga var inte heller JBK trots Vasa IFK:s stolpträffar.

2019-03-30

JBK KROSSADE VPS-J AKATEMIA


  

1-0 10’ Kasper Granholm
2-0 30’ Jonathan Nylund
3-0 37’ Jahir Barraza
4-0 43’ Jahir Barraza
5-0 45’ Oma maali
5-1 69’ Jesse Kankaanpää
6-1 86’ Anton Sandlin
7-1 90’ Washilly Tshibasu

JBK spelade idag sin sjätte träningsmatch inför säsongen, för motstådet stod VPS Akatemia från Vasa, som avancerade till Division 2 till denna säsong. I slutet av februari möttes man i Vasa, då vann VPS-J Akatemia med 1-0.

Redan från början tog JBK hand om spelet, och i den 10 minuten gick man i ledning från en hörna, Jahir Barraza från Mexiko som är och visar upp sig för FF Jaro var med JBK idag, och nickade bollen i ribban, Kasper Granholm tog hand om returen och förde JBK upp i ledning. 20 minuter senare ökade JBK på sin ledning, inlägg till bortre stolpen var Jonathan Nylund var helt fri och rullade in bollen vid främre stolpen. 37 minuter var spelade då Jahir Barraza presenterade sig på allvar, och lag in bollen på första beröringen efter ett inlägg. Bara sex minuter senare och ställningen var 4-0. Igen ett inlägg till mål, denna gång lag Jahir Barraza pannan till och bollen gick i bortre hörnet. Ennu i halvlekens slutsekunder spelade Jahir Barraza bollen framåt mot Sumit Singh, men en VPS-försvarare kom emellan och lag bollen i eget mål. VPS-J Akatemia skapade inte mycket framåt i den första halvleken.

Den andra halvleken var betydligt lugnare, och JBK:s anfallsspel kom kanske lite av sig också. Jahir Barraza hade inte många bollar att jobba med. I den 69 minuten kom VPS-J Akatemia åt att reducera efter ett felpass av JBK:s försvar, målgörare var Jesse Kankaanpää. I matchens slutskede gjorde JBK ennu två mål. JBK hade en hörna som nickades bort, men man kom åt att lägga ett nytt inlägg till mål var Anton Sandlin nickade in bollen. Ännu i sista minuten så kunde Washilly Tshibasu avsluta målkavalkaden med att lägga in bollen i tomt mål efter att VPS-J Akatemia misslyckats i uppspelet.

Matchen streamades live på JBK:s Facebook-sida, och finns att ses där.

För tillfället har JBK ennu en match inplanerad innan seriespelet börjar den 5 maj på Västraplan mot OLS från Uleåborg, lördagen den 13 april spelar man mot Vasa IFK, matchen börjar 18:00, och meningen är att man skall då spela på Västraplan.

Följ oss på Social Media

facebook
instagram
instagram

2020 © Jakobstads Bollklubb
Web made by Gloo Creative Studio